NavMenu

Novi aparati za sterilizaciju u KCV

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 01.06.2020. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Umesto dosadašnjeg ručnog pranja instrumenata i sterilisanja u autoklavu, Klinički centar Vojvodine (KCV) nabavio je savremenu opremu za sterilizaciju.

Osim što se mašinski instrumenti operu kako evropski propisi i standardi nalažu, ovakav način njihovog održavanja produžava i vek instrumenata. Ciklus pranja traje 17 minuta i nove četiri mašine imaju takav kapacitet da mogu da zadovolje sve potrebe najveće pokrajinske bolnice, a koštale su više od 42 miliona dinara i novac je obezbedila Pokrajinska vlada.

- U cilju kontinuiranog unapređenja kvaliteta rada i pružanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite, kao i obezbeđenja stručnog rada u skladu sa savremenim dostignućima medicinske nauke, u Kliničkom centru Vojvodine je implementiran savremeni tehnološki proces sterilizacije, pravilnog korištenja i održavanja instrumenata i drugog medicinskog materijala po važećim svetskim standardima iz ove oblasti - kaže upravnik Službe operacionih sala dr Mišo Dukić.

Evropski standardi nalažu da se hirurški instrumenti peru mašinski, jer nakon hirurških intervencija može doći do zadržavanja infektivnih proteina izmenjene strukture na površini instrumenata, koji mogu da se uklone samo mašinskim pranjem uz korišćenje specifičnih deteryenata. Dr Dukić objašnjava da se jedan ciklus pranja instrumenata u mašinama sastoji od nekoliko faza i to pretpranja, pranja, ispiranja, termalne dezinfekcije, sušenja i podmazivanja.


Oprema koštala 42 miliona

Na osnovu Plana za unapređenje kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata u Odeljenju operacionih sala KCV, a uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, nabavljena je nova oprema za pripremu, čišćenje i pranje medicinskih instrumenata kojom se podiže nivo bezbednosti sterilnosti hirurških instrumenata na najviši propisan standard. Za nabavku ove opreme Pokrajinska vlada je izdvojila 42, 6 miliona dinara.

- Prednosti ovakve vrste pranja i dezinfekcije su efikasnije čišćenje i zaštita instrumenata čime se produžava životni vek instrumenata, mogućnost odabira posebnog tipa ciklusa u zavisnosti od vrste instrumenata, integrisan ciklus pretpranja, validacija procesa pranja, verifikacija procesa pranja što podrazumeva ispis na kraju ciklusa, koji daje potvrdu da su svi parametri, uključujući vreme i temperaturu, zadovoljeni. Druga vrsta verifikacije je testiranje efikasnosti pranja primenom hemijskih indikatora koji se procesuiraju zajedno sa medicinskim priborom u komori aparata. Obe vrste verifikacije pružaju fizički dokaz koji može da se arhivira - napominje dr Dukić.


Instrumenti koji su procesuirani na ovaj, preporučeni način postaju sjajniji i temeljno očišćeni. U toku obrade instrumenata u fazi ispiranja, koristi se specijalni tečni lubrikant, čiji je efekat da zaštiti površinski sloj i podmaže instrumente kao i zglobne površine, što doprinosi produženju veka instrumenata. Mašinskim pranjem instrumenata vraća im se prvobitan sjaj, uklanja se rđa i sprečava dalje oštećenje koje je nastalo neadekvatnom manuelnom obradom.

- U oblasti mašinskog pranja medicinskih instrumenata postavljeni su standardi koji definišu obavezne faze ciklusa pranja kao i kvalitet ciklusa. Ciklus koji se dobija je sveden da traje svega 17 minuta, a da se pri tome obezbede i ispune zahtevi koji su postavljeni svetskim standardima koje regulišu oblast pranja medicinskih instrumenata - istakao je dr Dukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.