Izvor: Beta | Ponedeljak, 01.06.2020.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu iznosio 5%

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Srbija je u prvom kvartalu ove godine imala realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5% u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Istovremeno, prema "desezoniranim podacima", pad BDP-a u prvom kvartalu bio je 0,6% u odnosu na prethodni kvartal, navedeno je u saopštenju RZS-a.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva od 19,6%, sektoru informisanja i komunikacija od 11,8%, sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 11,8% i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od 4,5%.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani međugodišnje za 3,2%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,4%, izdaci za finalnu potrošnju države za 12%, bruto investicije u osnovna sredstva za 10,7%, izvoz robe i usluga za 3,1% i uvoz robe i usluga za 8,3%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.