NavMenu

Turističke agencije bez licenci - ističe rok za podnošenje zahteva za dozvolu za rad

Izvor: Blic Četvrtak, 28.01.2010. 09:27
Komentari
Podeli

Turističke agencije, kojima je do stupanja na snagu novog Zakona o turizmu bila izdata licenca, imaju rok da najkasnije do 31. januara ove godine podnesu zahtev za izdavanje nove. U suprotnom izgubiće je, čemu govori u prilog i činjenica da je do početka ove nedelje podneto svega 69 zahteva.

Jovanka Atanacković, pomoćnik registratora u registru turizma Agencije za privredni registar, kaže da turističke agencije koje izgube licencu mogu posle 31. januara podneti novi zahtev za izdavanje, s tim što u periodu do dobijanja nove neće moći da obavljaju posao, osim realizacije prethodno ugovorenih putovanja. One, koje na vreme podnesu zahtev i prilože kompletnu dokumentaciju, licencu će dobiti u roku od pet dana.

Inače, pravilnik koji treba da propiše uslove pod kojima agencije mogu da rade još nije donet.

- Predlog pravilnika o sadržini zahteva za izdavanje licence i uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence pušten je u zakonsku proceduru, a nakon obavljene pravno-tehničke redakcije teksta, biće objavljen u "Službenom glasniku". Osim ovog, u proceduri donošenja i objavljivanja su i pravilnik o sadržini registra turizma i uredba o vrsti i visini naknada za registraciju, evidenciju i druge usluge koje pruža registar turizma. Po novom Zakonu o turizmu, koji je usvojen u maju prošle godine, bilo je neophodno napisati 26 novih pravilnika, od čega je objavljeno pet, a preostalih 21 je u postupku i oni će biti sukcesivno objavljivani u narednim brojevima "Službenog glasnika" - kažu u inspekciji.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdalo je, po starom zakonu, 713 licenci za turističke agencije.

- Sada je nadležnost za izdavanje novih licenci prešla u ruke Agencije za privredni registar. One će se izdavati na rok od tri godine, a zahtev se podnosi na obrascu čiju formu propisuje registrator turizma i objavljuje je na internet strani Agencije za privredne registre. Uz zahtev podnosilac prijave prilaže i dokaze o ispunjenosti uslova za izdavanje licence koji su propisani zakonom. Rok za podnošenje zahteva APR-u je do 31. januara, s tim što podnošenje zahteva nije uslovljeno usvajanjem pravilnika koji će bliže precizirati uslove dobijanja licence, a koji će u najskorije vreme biti donesen - objašnjavaju u Turističkoj inspekciji.

Zakonom o turizmu kao jedan od značajnih uslova, što je i novina, propisano je da turistička agencija mora imati polisu osiguranja od odgovornosti iz delatnosti za sve vreme važenja licence. Tom polisom se obezbeđuje šteta koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza agencije koje su određene opštim uslovima i programom putovanja. Takođe, i šteta koja je prouzrokovana usled nemogućnosti agencije da izmiri troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu.

- S obzirom na to da se polisa osiguranja pribavlja od osiguravajućih društava, svako od njih će regulisati uslove i način njenog dobijanja. Kako bi putnicima izašli u susret omogućili smo im da prijavu, odnosno žalbu na rad turističke agencije, ugostiteljskog objekta ili turističkog inspektora, osim pismenim putem, sada mogu da podnesu i pozivom na broj 011/31-39-686. Ovaj telefon turističke inspekcije otvoren je 24 sata - kažu u inspekciji.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 28.010.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.