Izvor: Mina | Subota, 30.05.2020.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuska vodeće evropsko odredište za nove strane investicije

(Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)
Francuska je prvi put zauzela poziciju glavnog evropskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Nemačku, pokazalo je istraživanje konsultantske kompanije EY (Ernst & Young).

U prošloj godini je Francuska tako privukla 1,2 hiljada stranih investicionih projekata, što je 17% više nego u 2018. godini, saopšteno je iz EY, prenosi SEEbiz.

Na drugom mestu je Britanija sa 1,1 hiljadu projekata, pet odsto više nego godinu ranije. Sledi Nemačka sa 971 projektom, nepromenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru, sprovedeno krajem aprila, pokazalo je takođe da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Anketa je pokazala da dve trećine poslovnih zvaničnika očekuje da će ove godine revidirati investicione planove u vezi sa Francuskom, a 15% da će ih odložiti za narednu godinu. Niko ne namerava da ih otkaže, niti da dodaje nove.

Kako bi privukao strane investitore, predsednik Francuske Emanuel Makron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao šemu poreznih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30% za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni talas nasilnih protesta protiv Vladinih reformi u 2018. i prošloj godini, ni sedmični štrajkovi prevoznika zbog penzione reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije koronavirusa Makronova Vlada fokus je preusmerila na ublažavanje ekonomskih šteta, a oporavak nastoji da podstakne podsticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.