Izvor: Mina | Subota, 30.05.2020.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropski avio-prevoznici u teškom položaju - Kompanije u regionu ne mogu preživeti bez pomoći države

Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)
Bez velike finansijske pomoći države nijedna avio-kompanija u regionu i Evropi, osim niskotarifnih Ryanair, Wizz Air i Volotea, ne može preživeti koronakrizu, saopštio je vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero, Alen Šćuric.

- Država bi trebalo da izdvoji finansijska sredstva uz vrlo definisane uslove pomoći i vraćanja sredstava, i da na sve načine pomogne kompanijama, dogovaranjem popusta na svojim aerodromima, lobiranjem i uvođenjem mera za dovođenje što većeg broja putnika, posebno turista, kao i korištenjem domaćih kompanija za repatrijacijske i kargo letove - kazao je Šćuric Pobjedi.

Šćuric, koji je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, smatra da će pomoć posebno trebati avio-kompanijama iz regiona.

- Kompanije neće moći da prežive bez velike pomoći država. Ako će ta pomoć biti manja od 40 mil EUR za Croatia Airlines i Er Srbiju, te 20 mil EUR za Montenegro Airlines, ne računajući pomoć najavljivanu pre koronakrize, te avio-kompanije neće imati šanse da prežive duže od dve godine - rekao je Šćuric.

Hrvatska, Srbija i Crna Gora su najavile visoke iznose pomoći avio-kompanijama, dok u Bosni i Hercegovini za sada nije bilo takvih najava za kompaniju FlyBosnia.

- Ta kompanija je u najtežem položaju i skoro da nema šanse da preživi. Croatia Airlines je dobila pomoć za tromesečne iznose plata, od marta do maja u visini od 533 EUR po zaposlenom, kao i oslobađenje od plaćanja dažbina na taj deo zarade, što je oko 2 mil EUR. To su dobile i sve druge kompanije koje su imale smanjenje prometa od 20% - naveo je Šćuric.

On je kazao da će prave pomoći avio-kompanijama tek uslediti.

- Za očekivati je da će vrednost pomoći biti nekoliko desetina miliona evra svakoj od kompanija, pri čemu su neke neformalne najave da bi Air Serbia trebalo da dobije oko 70 mil EUR - saopštio je Šćuric.

On je podsetio da je niz svetskih avio-kompanija do sada dobilo razne oblike finansijske pomoći, od direktnih subvencija, preko kredita sa niskom kamatom, uz grejs period od godinu i više, te deset i više godina otplate, do državnih garancija za kredite, otpisa poreza i kamata, refundacije troškova plata, dokapitalizacije i investicije.

Šćuric je naveo da su skoro sve države izdvojile novac, neke više, neke manje i pomoć se kreće od tri do 20 mil EUR po avionu.

- Ne smatram da su u istom položaju prebogate kompanije u koje su investirali još bogatiji belosvetski investitori i minijaturni državni avio-prevoznici, poput kompanija Croatia Airlines, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air Baltic, Air Malta i Luxair. One su neuporedivo ranjivije, njima treba pomoći i na kraju one su u državnom vlasništvu ili većinskom suvlasništvu - rekao je Šćuric.

On smatra da su američke i azijske avio-kompanije u ogromnoj prednosti u odnosu na evropske, zbog brzog upumpavanja državnog novca i najavljenih dodatnih milijardi dolara pomoći.

- Njihov položaj na tržištu će biti još povoljniji, a i do sada su bili na prvim mestima po broju putnika i aviona u svetu, sada će još više odmaći od Evrope - saopštio je Šćuric.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.