NavMenu

NALED očekuje da se privreda oporavi za 12 meseci, uz javne investicije na lokalu

Izvor: Tanjug Petak, 29.05.2020. 17:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Očekivanja privrednika, članova Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je da će se domaća ekonomija oporaviti od posledica pandemije korona virusa za 12 meseci.

Uslov da se ova očekivanja ispune je, prema oceni privrednika, nastavak državnih, ali i javnih investicija na lokalu, izjavila je danas direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović.

Bojović je na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", na panelu posvećenom budućnosti ekonomija posle pandemije, napomenula da su javne investicije jako važne da bi došlo do toga da se prognoze o rastu domaće privrede ispune.

U nekoliko prethodnih istraživanja i analiza koja je radio NALED tokom prethodnih meseci pandemije i vanrednog stanja, pokazalo se da su preduzetnici, ali i mikro i mala preduzeća, najosetljiviji u trenutku dok traje pandemija.

Smatra da je važno da se pravi razlika kada je reč o osetljivosti određenih privrednih subjekata u odnosu na vreme koje protiče i to kada su anketirani.

Preduzetnici su prvi osetili krizu jer su bili najranjiviji u prvom periodu, pre svih zanatlije, obućari, frizeri, sektor nekretnina, ali i mala preduzeća do 10 zaposlenih, navela je Bojović.

- Oni su u anketama govorili da očekuju pad prihoda od marta do jula, do 60% - rekla je Bojović i navela da prema rezultatima istraživanja Naleda, preduzeća koja imaju do dvadeset zaposlenih, očekuju da vremenom ostanu i bez dela zaposlenih.

Prema istraživanju NALED-a, prosečno bi u tim preduzećima pad zaposlenosti mogao da bude 18%, što je prema njenoj oceni pesimističan stav privrednika koji se pokazao u anketi.

- To deluje dosta pesimistično. Očekujemo da sada kada uradimo novu analizu ona pokaže nešto bolje rezultate - kaže Bojović.

S druge strane, kaže, odgovor privrede je bio da najveći udar očekuju 6 do 12 meseci nakon početka krize, što znači, kako je primetila, od septembra meseca.

Preduzeća koja imaju između 20 i 50 zaposlenih i posluju do tri godine su najranjivija i nisu se snašla na najbolji način, navela je ona rezultate ranije sprovedene ankete.

- Što je preduzeće starije, to je bilo i stabilnije, i imali su akumulirani kapital da mogu da isplate zarade za dva ili tri meseca čak - kaže Bojović.

Četiri osnovna predloga privrede, članica NALED-a, su bili da reakcija vlade na aktuelnu krizu bude što brža, da mere budu izdašne i "targetirane", odnosno sektorski usmerene koliko je to moguće i na kraju da mere budu administrativno lake i jednostavne za realizaciju, dodala je Bojović.

Prema njenoj oceni, tri od četiri mere su uglavnom pogodile zahteve privrede.

- Stav privrede je da su mere bile pravovremene i veoma izdašne - rekla je ona i navela da je država izdvojila za pomoć 11% svog BDP-a što je, kaže, skoro četiri puta više nego, na primer, u Hrvatskoj.

- S druge strane, mere nisu bile targetirane - kaže ona i objašnjava da je u vreme kada su mere donošene bilo važno za državu da proceni šta je važnije, da mere pomoći budu brze ili "targetirane".

Ipak, kako je rekla, smatra da je država napravila dobar balans u određivanju i primeni mera ekonomske pomoći i pohvalila nadležne za administrativne procedure koje su napravljene tako, kaže, da budu jednostavne i "na klik".

Sada, kaže, NALED očekuje da država ima i sektorski pristup a prvi korak ka tome bili su novi uslovi za kredite preko Fonda za razvoje koje je Vlada Srbije juče usvojila.
Reč je o dodatnoj podršci kroz povoljne kredite Fonda za razvoj sa produženim rokom otplate, dužim grejs periodom, koji su namenjeni za veću likvidnost i efikasnije poslovanje preduzeća u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju.
Firme:
NALED NALED
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.