NavMenu

PETROVIĆ: Treba biti oprezan sa novim merama državne pomoći, što se više oslanjamo na državnu kasu, treba da znamo da ćemo sutra da platimo više

Izvor: Tanjug Petak, 29.05.2020. 16:08
Komentari
Podeli
Zoran Petrović (Foto: YouTube/screenshot)Zoran Petrović
U jeku krize izuzetno je bilo važno za privredu da država i javna preduzeća izmiruju svoje obaveze na vreme, a to je sada još važnije, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji Zoran Petrović na 6. Beogradskom straškom dijalogu "Svet posle virusa korona".

Na panelu "Ekonomija posle pandemije" Petrović je rekao da su se mere podrške koje je Vlada Srbija donela poklopile u 90% sa merama koje predlagao AmCham.

Dodaje je da su mere Narodne banke Srbije (NBS) bile na vreme donete.

- NBS je zamrzla na strani aktive banaka oko dve milijarde evra, to su ogromne pare, a onda je ubrzo dala mere za dodavanje likvidnosto - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, kriza je pokazala da je dobro je da Srbija ima svoju valutu, dinar, jer onda može mnogo bolje da se reaguje.

- Kada imate evro, a štampa ga EU, pitanje šta možete da uradite - rekao je Petrović.

Dodao je da je NBS imala tokom krize veliku ulogu da posredno obezbedi stabilno finansiranje države, jer su banke najveći učesnici na tržištu državnog duga.

- Banke su dobro premostile zastoj u otplati kredita, a bio je i veliki broj ozbiljnih firmi koje nisu htele moratorijum na otplatu kredita - rekao je Petrović.

On je, međutim, dodao da za likvidnost firmi iz sektora malih i srednjih preduzeća lanac neplaćanja obaveza tek može da bude problem.

Govoreći o mogućim novim merama Petrović je rekao da treba učiniti sve da dobre i zdrave firme, koje su takve bile i pre pandemije, nastave dobro da rade, i dodao da će neke ipak i propasti jer to je kapitalizam.

- Što god trošimo više danas, i više se oslanjamo na državnu kasu, to treba da znamo svi da cemo sutra da platimo više - prokomentarisao je Petrović želje nekih kompanija za još državnih davanja.

- Mere podrške su bile jako dobre, ali negde moramo da se zaustavimo, treba biti oprezan - rekao je on.

Kao sektore u kojima će oporavak trajati duže i koje treba posebno pomoći u Srbiji on je izdvojio turizam i saobraćaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.