Izvor: Tanjug | Petak, 29.05.2020.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

TURK: Srbija u situaciji da prva u regionu dobije dobru 5G mrežu

Dejan Turk (Foto: YouTube/screenshot)
Za sada nema nikakvih najava da će neki strani investitor odustati od ulaganja u Srbiji zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, kaže potpredsednik Saveta stranih investitora Dejan Turk.

- Baš suprotno. Srbija je dobro odgovorila na krizu. Vidim dosta pozitivnih momenata - rekao je Turk na panelu na temu "Ekonomija posle pandemije - na međunarodnoj konferenciji Svet posle korona virusa u okviru inicijative Beogradski strateški dijalog.

Turk, generalni direktor Vip mobile Srbija / A1 Slovenija, navodi da se svakodnevno bori s vlasnicima kompanije u Meksiku da stavi neke investicije za Srbiju u vezi sa 5G mrežom, za koju kaže da je bila mistifikovana i da se za nju vezuju neke teorije zavere.

- Videli smo sada da smo na granici kapaciteta ove naše sadašnje infrastrukture. Možda će to neke druge države blokirati neko vreme zbog javnosti. Srbija je u situaciji da možda prva u regionu dobije neku dobru 5G mrežu - rekao je Turk.

Kaže da je ulaganje svakog stranog investitora u Srbiji dugoročno, da je u Srbiji i dalje radna snaga izuzetna i među jeftinijim u regionu, te da je Srbija na dobrom putu da izađe iz kize bolje nego bilo koja druga zemlja.

Ponovio je da je za svakog stranog investotora bitno da poslovno okruženje bude predvidivo i transparentno, da se reforme sprovode i da postoji pravna sigurnost.

- Uvek sam optimista i vidim dobru sliku za Srbiju - kaže Turk. Naveo je da su za poslovanje važne četiri stvari i to spremnost domaćinsatva na potrošnju, finansijska situacija u zemlji i u državnoj kasi, strana ulaganja i radna snaga.

Najviše ga, kaže, brine da će možda zbog stečaja i otkaza otići dobri radnici i da firme zato neće imati internu snagu pa su zato, naglašava, važne mere koje će osigurati radna mesta, kao i poreske olakšice.

Ta pomoć, navodi, treba da bude ciljana, transparentna i nediskriminatorna.

Na pitanje kada se može očekivati izlazak iz krize, Turk kaže da je teško tu biti pametan i da može da govori samo za svoju firmu.

- Potražnja jeste porasla, ali da će ta potražnja biti reflektovana u naplati, to je za nas najveći problem - rekao je Turk i naveo i da će izazov za kompaniju biti i smanjenje rominga zbog situacije u turizmu.

Kaže da ta kompanija više-manje pojeftinuje svoje usluge i da bi godinu trebalo da završi sa dobiti koju bi, naglašava, sa zadovoljstvom namenili za dalje investiranje u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.