NavMenu

Kineska društvena mreža TikTok prihodovala 17 mlrd USD prošle godine

Izvor: Startit Petak, 29.05.2020. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: OPOLJA/shutterstock.com)Ilustracija
Da ByteDance ne zovu neosnovano kineskim Facebookom pokazuje činjenica da je ta kompanija prošle godine ostvarila 17 mlrd USD prihoda, a više od 3 mlrd USD je čist profit. To ga čini najvrednijim startapom, koji sve brže raste, piše Bloomberg.

Kompanija je tako više nego duplirala prihod iz 2018. godine, koji je iznosio 7,4 mlrd USD. Razlog je sve veća popularnost TikToka, koji sa svojim pandanom za kinesko tržište i informativnim servisom dovlači više od 1,5 milijardi aktivnih korisnika mesečno.

TikTok je ujedno prva kineska aplikacija koja se toliko proširila van granica zemlje, a svakim danom se povećava broj korisnika. Ova mreža poput reinkarnacije Dabmasha, koji je ubačen u Instagram story. Korisnici uglavnom snimaju imitacije već popularnih klipova, koreografije i duge kratke formate.

Od popularnih društvenih mreža je razlikuje to što ne morate biti infuenser da biste imali veliki broj pregleda, zapravo algoritam radi tako da vam prikazje najzanimljivije sadržaje. Tako svakom korisniku može omogućiti onih Vorholovih 15 minuta slave, mada bismo pre rekli 15 sekundi, jer su snimci uglavnom kraći od pola minuta.

- Nijedna kineska tehnološka kompanija nije postigla ovaj nivo uspeha na globalnom tržištu pre ByteDance-a. S obzirom na to koliko profita donosi, komapnija nije u žurbi da svoje akcije ponudi na tržištu, kako bi prikupila dodatni kapital. To bi značilo da bi vrednost akcija mogla biti velika - ukazuje Ki Jan, alalitičar DZT Researcha iz Singapura.

Poređenja radi, Facebooku je Instagram prošle godine doneo 20 mlrd USD prihoda od oglašavanja, dok je YouTube prihodovao 15,1 mlrd USD . Uz razvoj ove platforme, kompanija investira u e-commerce i gejming.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.