Izvor: Tanjug | Petak, 29.05.2020.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: PKS priprema nove mere za dodatnu pomoć privredi

Marko Čadež
Marko Čadež (Foto: YouTube/screenshot)
Predsednik Privrede komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da ta institucija priprema nove ekonomske mere koje će predložiti Vladi Srbije, kako bi privrednicima pružili još jednu "dozu" pomoći u ublažavanju posledica epidemije virusa korona.

- Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća su dosadašnjim merama države uspela da se sačuvaju, međutim, te mere uskoro ističu, a PKS sada priprema nove mere koje će gledati da što pre predloži Vladi Srbije - rekao je Čadež na Šestoj međunarodnoj konferenciji "Svet posle korone" u okviru Beogradskog strateškog dijaloga.

On je rekao i da će nove mere biti dizajnirane tako da banke i privrednici nemaju problema kada ekonomske mere donete u aprilu isteknu.

- Moramo da idemo u susret novim merama, ne možemo da čekamo, jer privrednik sigurno neće pre da plati porez, a da ne plati detetu ručak - kazao je Čadež.

Prema njegovoj je oceni država brzo i efikasno reagovala u očuvanju privredne aktivnosti donošenjem ekonomskih mera, iako, kako kaže, u tom trenutku to nije bilo lako, jer su njoj prioritet bili ljudski životi, bolnice, respiratori...

- Naravno da je Vlada Srbije bila okrenuta tome da zaustavi epidemiju, jer ako to dugo traje i ako se ne zaustavi na vreme, onda nemate ni ekonomiju - rekao je Čadež i dodao da je PKS radila na tome da se očuva srž privredne aktivnosti.

Istakao je da su o tome mnogo diskutovali sa epidemilozima, te dodao da su epidemiološka situacija i privredna aktivnosti dva suprotna koncepta.

Virus korona, dodao je, doneo je mnogo neizvesnosti i novina, podsećajući da je prva bila uvodjenje moratorijuma.

- To je bila novina za banke, a da ne pričam o drugim sektorima kao što su transport i koliko smo se trudili da održimo protok kamiona i roba kroz region i do Evropske unije, vozači su slati u karantin, gledali smo kako da donesemo uredbe da oni budu izuzeti od toga... - ispričao je Čadež kako je izgledao uticaj epidemije virusa korona na privredu.

Prema njegovim rečima, 2.000 kompanija iz proizvodnog sektora je u tom trenutku ili skroz zaustavilo proizvodnju ili smanjilo obim, a sada od tog broja dve trećine radi u punom kapacitetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.