Izvor: Mina | Petak, 29.05.2020.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za investicije u Mojkovcu zainteresovano 15 kompanija - U planu gradnja fabrika, pogona, hotela i apartmana, tržnog centra...

Mojkovac (Foto: YouTube/screenshot)
Radeći u prethodnih nekoliko godina na unapređenju kompletne infrastrukture u Mojkovcu, stavarajući izuzetno povoljan poslovni ambijent, posebno u biznis zoni i razvijajući raspoložive resurse, naročito u oblasti turizma i poljoprivrede, lokalna uprava je do sada uspela da ubedi petanaest renomiranih kompanija i investitora da će im se i te kako isplatiti ulaganje u mojkovačku opštinu, pišu Dnevne novine.

Neki od njih će vrlo brzo početi da realizuju svoje poslovne planove.

Interesovanje je najveće za izgradnju turističkih sadržaja i otvaranje pogona u biznis zoni Babića polje.

Osnivač i predsednik Upravnog odbora kompanije Gintaš, Nedžip Nađi Doruom, kao prvi siguran investitor, tražio je 10.000 kvadrata u biznis zoni za izgradnju fabrike za preradu voća. Taj projekat će vrlo brzo ući u fazu realizacije, jer je javni poziv za zakup zemljišta u biznis zoni već raspisan.

Kompanija Tara resources, koja već nekoliko godina obavlja istraživanja rudnih ležišta na Bjelasici, osnovala je sa svojim kooperantima dve kompanije u Mojkovcu i zainteresovana je za parcelu od pet hiljada kvadrata u biznis zoni.

Hrvatska kompanija Kanaan, u regionu poznata po proizvodnji čipsa, otvorila je firmu u Mojkovcu i zainteresovana je, kao i prethodne dve, za biznis zonu. Ove godine ta kompanija je nameravala da na površini od 15 hektara zaseje krompir i da, ukoliko kvalitet i prinosi budu zadovoljavajući, otvori pogon za njegovu preradu.

- Posao je zbog koronavirusa odložen za narednu godinu - kazali su iz službe predsednika Opštine.

Interkontinental grupa i kompanija Čelebić kupili su 11.000 kvadrata zemljišta za izgradnju hotela visoke kategorije i poslovnog prostora. Izdati su im urbanističko-tehnički uslovi i raspisan konkurs za izradu idejnog rešenja. Radovi bi uskoro trebalo da počnu.

Urbanističko-tehničke uslove za igradnju četiri lux vile, restorana i pet luks apartmana u Podbišću, tražio je Nemanja Vidić iz Podgorice.

Opštini se obratio i Igor Jovićević, biznismen iz Kotora. On želi da gradi mali, luksuzni hotel u Podbišću, na parceli od 6.000 kvadrata, koju je kupio prošle godine.

U Podbišću bi, na prostoru pored Tare predviđenom za turizam, ugostiteljstvo i rekreaciju, turističke kapacitete razvijala kompanija Taraenegro. Tražila je urbanističko-tehničke uslove.

Beogradska firma Focus Strategies zainteresovana je za otvaranje preduzeća za proizvodnju pešadijskog naoružanja.

Kompanija Franca ima želju da izgradi tržni centar na mestu gde se sada nalazi gradska pijaca.

Predizeće Kastellana želi parcelu u biznis zoni i već 1. juna otvara poslovnicu u Mojkovcu.

- Za parcelu u biznis zoni zainteresovana je i poznata kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca, dok je izvršni direktor i suosnivač HY Credit Company Limited, zaintersovan za izgranju hotelskih i poslovnih kapaciteta na zemljištu bivšeg kombinata drvne industrije - kazali su iz službe predsednika.

Na pitanja Dnevnih novina, vezana za dolazak investitora u Mojkovac, iz službe predsednika Opštine su na kraju, odgovorili da je prošle godine, u saradnji sa firmom Bianco iz Danilovgrada i resornim ministarstvom, organizovan otkup mleka.

U Mojkovcu je, nedavno, Lovćen banka otvorila poslovnicu, a u tom gradu nalaziće se i sedište JP Skijališta Crne Gore, i to u prostorijama nekadašnjeg trgovinskog preduzeća Bojna njiva, čije renoviranje se privodi kraju.

Predsednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, smatra da će skori dolazak nekoliko investitora, i veliko interesovanje brojnih kompanija, na koje se ozbiljno računa, dovesti neminovno i do povećanja zaposlenosti.

Posla će, kako smatra, biti. Kompanija Čelebić će, dok bude gradila hotel, obučavati njima potrebnu radnu snagu iz tog kraja, i to u svom hotelu koji imaju u Podgorici.

Prema rečima Mišnića, slično će raditi i ostale kompanije, jer im je mnogo isplativije da zaposle Mojkovčane, nego da dovode ljude sa strane.

- Uostalom, uslov za sve investitore je zapošljavanje naše radne snage, gde god to bude moguće, odnosno na svakom radnom mestu koje budemo mogli pokriti svojim kadrom - zaključio je Mišnić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.