NavMenu

HEP priprema gradnju vetroelektrane Zelovo snage 30 MW

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 29.05.2020. 10:07
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi vetroelektranu Zelovo, snage do 30 MW, na području Splitsko-dalmatinske županije, na obroncima planine Svilaja.

HEP je pre dve nedelje pustio u probni rad svoju prvu vetroelektranu Korlat, ali Zelovo bi bio njegov prvi samostalno razvijeni projekat za korišćenje energije vetra, s obzirom da je projekat Korlat kupljen u poodmakloj fazi razvoja, piše Vladimir Spasić u tekstu za Balkan Green Energy News.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za vetropark Zelovo pripremljena je studija o uticaju na životnu sredinu, i očekuje se određivanje datuma početka javne rasprave o ovom dokumentu.

Vetroelektrana bi trebalo da ima pet vetroagregata i instalisanu snagu do 30 MW. Visina vetroagregata je 135 metara, ukupna visina 170 metara, dok je prečnik rotora 170 metara.


Lokacija na kojoj je planirana se nalazi na teritoriji grada Sinja, u opštinama Muć i Hrvace, na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja.

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura, navodi se u informaciji o zahtevu HEP-Proizvodnje za sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu, koju je sredinom maja objavilo Ministarstvo.

HEP je pokrenuo sličnu proceduru i za dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW.

Kako su ranije preneli lokalni mediji, osim vetroelektrane Zelovo, HEP priprema i projekte Jelenje, Bradarića kosa i Lišane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.