Izvor: Tanjug | Petak, 29.05.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Renault gasi 15.000 radnih mesta i smanjuje proizvodnju

Ilustracija (Foto: Pixabay / Cicero7)
Renault (Reno) ugasiće 15.000 radnih mesta širom sveta, u okviru plana za smanjenje troškova u iznosu od 2 mlrd EUR, zbog pada prodaje uzrokovanog pandemijom covid-19, javlja britanski javni servis BBC.

- Ovaj plan je od esencijalnog značaja - izjavila je glavna izvršna direktorka Klotild Delbo, koja je najavila i smanjenje proizvodnje kako bi se kompanija fokusirala na profitabilnije modele automobila.

Otprilike 4.600 radnih mesta biće ugašeno u Francuskoj, a firma je danas saopštila da je započela razgovore sa sindikatima o tom pitanju. U kompaniji se nadaju da će ovaj plan realizovati bez otpuštanja, putem programa dobrovoljnih odlazaka, premeštanjem zaposlenih unutar kompanije i prekvalifikacijom.

Strateški partner Renoa, japanski Nisan (Nissan), takođe je najavio veliko smanjenje broja zaposlenih.

Iz Renoa, u kojem francuska država ima 15% vlasništva, naveli su da se razmatra smanjenje radne snage na šest lokacija.

Kompanija je dodala da će troškove srezati i putem redukovanja broja kooperanata u oblastima kao što je inženjering, smanjenjem broja komponenti koje koristi, zamrzavanjem planova širenje u Rumuniji i Maroku i smanjenjem proizvodnje menjača širom sveta.

U Renou planiraju da do 2024. godine smanje globalne proizvodne kapacitete na 3,3 miliona vozila sa sadašnjih četiri miliona, i da se fokusiraju na oblasti kao što je proizvodnja malih kombija ili električnih automobila, prenosi BBC.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.