NavMenu

Vlada usvojila regulatorni okvir za dodatnu podršku ugroženim sektorima - Hoće li povoljno kreditiranje biti dovoljno za spas turizma?

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2020. 19:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojila je regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška privrednim subjektima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja. Njima će biti omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od 1% na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20 miliona dinara za mala pravna lica do 80 miliona dinara i za srednja pravna lica do 180 miliona dinara. Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80% ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju - navode iz Ministarstva finansija.

- Ovo je dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju. Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi imali više vremena da stabilizuju svoje poslovanje. Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti, i mislim da smo u tome uspeli, pogotovo što smo već otvorili našu ekonomiju, pre drugih zemalja. Već smo isplatili i prvu minimalnu zaradu, koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a drugi minimalac će biti isplaćen već početkom juna - rekao je ministar Siniša Mali.

Ministar privrede Goran Knežević je istakao da je teško pouzdano oceniti uticaj koronavirusa na privredu Srbije, ali da je sasvim sigurno da su na najvećem udaru bili oblast turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

- Zato ćemo, kao što smo i obećali, i na ovaj način pomoći predstavnicima tih sektora kako bi održali likvidnost i što brže se vratili u privredne tokove. Vodili smo računa da maksimalno relaksiramo uslove kako bi, uz našu podršku, u što kraćem roku prevazišli posledice izazvane pandemijom korona virusa. Ovim smo još jednom pokazali da je Srbija jaka, sa stabilnom ekonomijom, koja ozbiljnim merama pomaže privredi - rekao je ministar Knežević.


- Umesto obećavane bespovratne sektorske podrške ponudili su nam kredite, a krediti nisu pomoć već komercijalna podrška, ne tako dobrodošla sada kada zbog pandemije virusa kovid-19 nema prihoda - rekao je ranije direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Prestavnici turističkog sektora tražili su kao mere dodatne pomoći produžetak od tri ili šest minimalca za radnike, kao i produženje moratorijuma na kredite i lizing od tri do šest meseci. Takođe, među zahtevima se našlo i smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na 10%.

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je ranije za eKapiju da je potrebno da se lokalne samouprave uključe i pomognu opstanak hotelijerima i restoraterima.

- Hotelijeri su iscrpljeni, pred kolapsom su. Mi nismo sposobni da više da investiramo, uzimamo kredite, dolaziće do prodaje hotela, jer neće moći ljudi da nastave da rade - rekao je Genov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.