NavMenu

Kako ćemo se ovog leta odmarati i kupati? - Nova pravila ponašanja u hotelima, spa centrima i na bazenima

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2020. 19:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirirak kaewgorn/shutterstock.com)Ilustracija
Poslednjih dana, usled povoljnije epidemiološke situacije sa koronavirusom, otvaraju se granice, ljudi sve više putuju, te oživljava i turizam. Pojedini hoteli već su otvorili vrata za goste, uz pojačane mere definfekcije, a Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut izdao je preporuke za rad hotela, bazena i spa centara.

Kada je reč o hotelima neophodno je da na svim ulazima u objekat budu postavljene dezobarijere. Takođe, na ulazima u liftove treba postaviti upozorenja o maksimalnom dozvoljenom broju osoba u liftu ili manjoj prostoriji, kako bi se poštovala fizička distanca. Ako je reč o članovima jedne porodice ili gostima smeštenim u istoj smeštajnoj jedinici, zavisno od veličine lifta moguć je prevoz liftom i većeg broja osoba istovremeno. Ispred lifta postaviti beskontaktni dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.

Za sve osobe koje borave u hotelu, zaposlene i goste preporučeno je nošenje zaštitnih maski, dok se zaposlenima savetuje i nošenje rukavica.

Čišćenje soba treba obavljati u skladu sa postojećim procedurama, uz mogućnost prilagođavanja u dogovoru sa zahtevima gostiju. Sve površine koje se često dodiruju (ormarići, stolovi, stolice, telefon, daljinski upravljač, kvake, prekidači itd.), a posebno kupatila, moraju se detaljno očistiti nakon smene gostiju. Prljavu posteljinu treba pakovati u posebne kese i posebno voditi računa da se ne meša sa čistom posteljinom/peškirima, naročito ukoliko ne postoje odvojena kolica za čist i prljav veš.

Kada je reč o radu hotelskih restorana, njima se ne preporučuje posluživanje hrane po principu švedskog stola.

Hotelima se preporučuje da redovno provetravaju prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa.

Za bazene i spa centre ključna distanca

Kako u bazenima i u spa zoni maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu u tim prostorima je posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra. Rukavice se preporučuju zaposlenima u obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.

Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spa zoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti.

Obavezno je tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena i korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, kao i nošenje kape.

Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu spa zone ili u prostoru pored bazena, ne rade do daljnjeg.

Takođe, ne preporučuje se korišćenje vlažnih sauna, dok se suve saune (npr. finske) mogu koristiti.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.