Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.05.2020.| 18:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beč dobija novu glavnu autobusku stanicu - Uskoro i arhitektonski konkurs

(Foto: Eurocomm-PR/ Kancelarija Grada Beča u Beogradu/ Froetscher Lichtenwagner/ Patbag.at 2019)
Gusta mreža autobuskih linija u glavnom gradu Austrije koje povezuju čitavu Evropu uticala je na odluku da se posle nove železničke izgradi i nova autobuska stanica za međunarodne linije. Nedavno je završena studija izvodljivosti a lokacija gde će stanica biti smeštena je u drugom bečkom okrugu u blizini autoputa A23 i biće direktno povezana sa javnim prevozom (metro linija U2). Tehnički prvoklasno opremljen, pregledan i ekološki, novi autobuski terminal će biti prava vizit-karta Beča.

Studija preporučuje da autobuski peroni budu opremljeni laganim krovom sa fotonaponskim panelima a da se iznad samog terminala gde se otpremaju putnici podigne hotel i poslovni prostor. Tako autobuski saobraćaj može da se bez velikih posledica na okruženje optimalno organizuje i ekonomski i urbanistički najbolje iskoristi potencijal lokacije.

(Foto: Eurocomm-PR/ Kancelarija Grada Beča u Beogradu/ Froetscher Lichtenwagner/ Patbag.at 2019)

Terminal će se dobro integrisati u okruženje i unaprediti ga svojom markantnom arhitekturom, lepo uređenim javnim prostorom, zelenilom, dobrom povezanošću sa obalom Dunava i sa tržnim centrom "Stadion Centar". Predviđena su dva nivoa: prizemlje za otpremanje putnika i donji sprat sa 30 do 34 perona za autobuse, prijatne čekaonice, kafeterije, prodavnice i sanitarni objekti.

Sledeći korak je arhitektonski konkurs koji će biti raspisan još pre leta 2020. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.