Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 28.05.2020.| 17:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mogućnosti za poslovanje koje otvara NBS - Do novca i preko korpo obveznica

Ilustracija
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)
Kvalitetna privatna i javna preduzeća dobijaju nove mogućnosti da dođu do sredstava za finansiranje poslovanja putem izdavanja i prodaje obveznica. To obezbeđuje nedavno doneta odluka Narodne banke Srbije da u svojim monetarnim operacijama može da kupuje ove hartije od vrednosti na sekundarnom tržištu, odnosno od poslovnih banaka koje su ih prethodno kupile kako bi investirale u firme.

NBS će prihvatati korporativne obveznice samo onih preduzeća koja imaju odličan i veoma dobar bonitet. Referentnu ocenu za to će, prema izboru Centralne banke, obezbeđivati Agencija za privredne registre. U Srbiji još nije razvijena trgovina korporativnim obveznicama, ali ovo je način da se ta situacija promeni.

Direktor APR-a, Milan Lučić, u razgovoru za Novosti ističe da odluka NBS ima za cilj da podstakne razvoj domaćeg tržišta kapitala, kroz iniciranje masovnijeg izdavanja ovih hartija od vrednosti.

- Na taj način je omogućeno da privredna društva pribavljaju sredstva za finansiranje poslovanja, odnosno obezbeđivanje likvidnosti kroz izdavanje i prodaju korporativnih obveznica. To je i podsticaj poslovnim bankama za ulaganje u ove hartije od vrednosti kvalitetnih kompanija - objašnjava Lučić.

Prema njegovim rečima, ocene boniteta koje NBS prihvata znači da kompanije imaju odličnu ili veoma dobru sposobnost izmirivanja obaveza, kao odraz njihove visoke profitabilnosti, likvidnosti, finansijske sigurnosti i fleksibilnosti u dužem vremenskom periodu. Oko 128.000 firmi ima obavezu da dostavi finansijske izveštaje za prošlu godinu na osnovu kojih se utvrđuje njihova ocena boniteta, odnosno skoring.

- Do sada je to učinilo oko 74.000 preduzeća. Za njih je utvrđen skoring za period od 2015. do 2019. na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja, a od toga odličan i veoma dobar bonitet ima 10.279 firmi. Zbog vanrednog stanja rok za dostavljanje finansijskih izveštaja produžen je sa 30. juna na 4. avgust - kaže Lučić.

Procena koju je APR izradio za period od 2014. do 2018. godine, pokazuje da je od 101.577 preduzeća, odličan i veoma dobar bonitet imalo 16.855. Ovu uslugu APR izdaje isključivo na zahtev korisnika. Prema Lučićevim rečima, ta ocena zahteva proveru svih podataka od strane analitičara da bi bila potpuna i objektivna.

- Od 2007. korisnicima pružamo skoring prema modelu koji je više puta usavršavan i taj izveštaj je sveobuhvatan i pouzdan. APR-ova ocena boniteta je objektivna i transparentna. Na našem sajtu se objavljuje evidencija svih izdatih izveštaja skoringa, kao i spisak preduzeća kojima je on oduzet, ukoliko je pogoršano poslovanje - navodi Lučić.

Govoreći o periodu tokom vanrednog stanja, Lučić je rekao da je u martu bilo gotovo jednako zahteva za osnivanje novih preduzeća kao tokom januara, ali je broj onlajn registracija skočio za 48 odsto u odnosu na februar. U aprilu je bio smanjen obim posla, dok se, kako ističe, tokom maja situacija polako normalizovala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.