Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.05.2020.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nautičko selo, salaši, šuma, jezera, brvnare, bazeni... - Koje turističke potencijale krije Surčin

Nautičko selo Biser (Foto: YouTube/screenshot)
Turistička organizacija Gradske opštine Surčin 1. juna, na Međunarodni dan reke Save, otvara prvi Turistički informativni centar u ovoj gradskoj opštini, čiji će cilj biti promocija turističke ponude Surčina. I zaista, iako je u neposrednoj blizini centra Beograda, mnogi stanovnici prestonice, ali i čitave Srbije ne znaju koje turističke potencijale Surčin krije.

- Cilj otvaranja Turističkog info centra je promocija turističke ponude Surčina, kulturnih vrednosti našeg područja i predstavljanje gastronomskih, rekreativnih i tradicionalnih delatnosti – svega onoga što Gradska opština Surčin može da pruži svojim posetiocima i turistima - kažu za eKapiju iz TO GO Surčin.

Info centar je, kako navode moderno uređen i poseduje sve uslove za promociju štampanog materijala, izlaganje suvenira, a od zaposlenih posetioci mogu da dobiju informacije o turističkoj ponudi GO Surčin.

Marina Kuzmanović, iz TO GO Surčin iz bogate turističke ponude, između ostalog, izdvaja Nautičko selo Biser u Boljevcima, Bojčinsku šumu, Bojčinske brvnare i Ribnjak Bečmenska bara.

- Nautičko selo Biser se nalazi u Boljevcima, 30 km od Beograda, na 35. kilometru reke Save i pravi je biser turističke ponude Grada Beograda, prvo i jedinstveno nautičko selo u Srbiji. Naziv Biser nije slučajan – selo podseća na niz bisera rasutih duž reke Save - navodi Kuzmanović.

Nautičko selo Biser predstavlja turistički kompleks od 16 opremljenih kućica za smeštaj na vodi, splav-restorana Savska terasa, kongresne sale, biciklističke staze, pristana za plovila sa vezovima u marini, recepcije i izletišta koje zauzima prostor od 12 hektara stare šume sa masivnim drvećem, uređene letnjikovcima, sportskim terenima – za fudbal i odbojku na pesku i parkom za najmlađe.

Smeštajni kapaciteti-kućice su klimatizovane i opremljene francuskim i pojedinačnim ležajevima, kupatilom sa tuš kabinama i masažerima, prilaznom i gornjom terasom. Nautičko selo Biser u Boljevcima predstavlja idealno mesto za sunčanje, kupanje ili pecanje i odmor na vodi, za sve ljubitelje reke i prirode - navodi.

Bojčinska šuma sa Bojčinskim brvnarama nalazi se u Progaru, 6 km dalje od Nautičkog sela Biser.

- Veoma atraktivno izletište puno je predivnih stabala hrasta, lipe, cera i graba, koleba pletenih od pruća prekrivenih slamom, lepoti i divljini koju obeležava duh tradicije ovog kraja. Pored tradicionalnog restorana, trim staze, konjičkog kluba, otvorene pozornice, likovne kolonije, smešten je i kompleks drvenih kućica - Bojčinske brvnare za sve one koji žele odmor u Bojčinu. Ukupno ima 6 kućica opremljenih francuskim krevetima, frižiderom, kupatilom i terasom - kaže Kuzmanović.

Ribnjak Bečmenska bara se sastoji od 3 jezera ukupne dužine 5,5 km i predstavlja jedinstvenu oazu tišine, ušuškanu u netaknutoj prirodi vojvođanske ravnice.

- Jezera su bogata izvanrednim primercima šarana, babuške, štuke, smuđa, amura, tolstolobika i soma. Takođe, posetiocima je omogućeno i skijanje na vodi u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, u organizaciji Saveza za sportove na vodi Skalar 2000 - priča.

Ostali prirodni i kulturni resursi kojima se ponose u Surčinu su: Muzej vazduhoplovstva, Bazeni Živković, Restoran Romanija, Manastir Fenek, zadužbina Brankovića, kamen međaš manastirske zemlje – Zlatni krst, kompleks Kluba S, Salaš Stremen, konjički klub Stremen, etno kuća Stajkov, bazeni Queen.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.