Izvor: Beta | Četvrtak, 28.05.2020.| 13:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prva presuda da CarGo posluje po zakonima Srbije i da nisu taksi prevoz

Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)
Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslabađajuću presudu koja potvrđuje da CarGo posluje u skladu sa zakonima Srbije i da nije taksi prevoz, saopštili su danas predstavnici te kompanije.

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić rekao je na konferenciji za novinare da je sud potvrdio da članovi udruženja CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost, utvrdivši tri ključne razlike između taksija i CarGo.

- Ova presuda nam vraća veru u pravosudni sistem i pravdu i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Technologies, Udruženja i njegovih članova - naveo je Guberinić.

Prema njegovim rečima, Prekršajni sud naveo je da je taksi javni prevoz dostupan svim građanima, a CarGo privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja CarGo.

- Pored ove razlike sud je prepoznao i razliku u naplati, gde u taksiju građani plaćaju vozaču, a u CarGo se ne naplaćaje prevoz, već naknada za korišćenje softvera. Takođe, taksi za naplatu koristi taksimetar, a CarGo aplikaciju - objasnio je Guberinić.

On je kazao i da se nada da će sudije i u ostalim predmetima, koji imaju isto činjenično stanje doneti oslobađajuće presude.

Predsednik udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić rekao je da je ova presuda prepoznala moderan i inovativan način povezivanja ljudi.

- Ovo je istorijski dan za više od 800.000 članova CarGo udruženja, za više od 4.000 pružalaca usluga, ali i za sve građane, jer je doneta pravedna presuda - istakao je Vučić.

On je dodao da je oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, kao i da se nije odazvao prvom pozivu na saslušanje.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.