Izvor: infoKG | Četvrtak, 28.05.2020.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu izgradnja nove zgrade Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu - I opera i balet u srcu Šumadije

Panorama Kragujevca (Foto: YouTube/screenshot)
U planu je izrada projekta i izgradnja nove zgrade Knjaževsko-srpskog teatra na novoj lokaciji u Kragujevcu, najavila je Sanja Matejić, dramska umetnica i članica ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

- Sadašnji objekat već odavno prevazilazi potrebe i značaj prvog srpskog pozorišta. Nova zgrada bi bila centralna ustanova kulture, posedovala bi veću scenu koja može da ugosti sve velike ansamble iz zemlјe i okruženja, i zadovolјavala bi potrebe i opere i baleta, što Kragujevac odavno zaslužuje - rekla je Matejić.

Magistar nauka iz oblasti produkcije dramskih umetnosti i medija Vojo Lučić kazao je da Kragujevac sada nema strategiju za kulturu i da je važno raditi na promociji kulturnog nasleđa, ali i savremenog kulturnog stvaralaštva i u gradu i u Srbiji, što bi se dobilo osnivanjem kulturnog centra.

- Osnivanjem kulturnog centra stvorili bi se kapaciteti za realizaciju raznih projekata iz svih oblasti kulture. Centar bi imao atelјee koji bi služili za izložbe, projekcije, radionice, predavanja.. Takođe, važno je spomenuti i istraživanje koje je sprovedeno među Kragujevčanima, a koje je pokazalo da grad ima potrebu i za osnivanjem Dečjeg kulturnog centra - rekao je Lučić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.