Izvor: Blic | Sreda, 27.01.2010.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ubrzan razvoj i izvoz preduzeća "Rolomatik", "Bane komerc", "Nutriko", "Mix trade" - "Blic" bira najboljeg preduzetnika za 2009. u Srbiji

(Foto: b)

Svakog radnog dana "Blic" predstavlja po nekoliko preduzeća koja su članovi žirija izabrali u krug 50 najboljih u okviru malih i srednjih preduzeća. Redosled predstavljanja nije odraz rangiranja i sva preduzeća do završetka predstavljanja ravnopravno konkurišu za najboljeg preduzetnika 2009. godine u Srbiji.

"Rolomatik", Bajina Bašta

Godina osnivanja: 1992.
Preduzetnik: Blagomir Jovanović
Delatnost: Proizvodnja, inženjering i usluge
Broj zaposlenih: 63
Broj novozaposlenih u 2009: 17

O kvalitetu proizvoda i radova "Rolomatika" najbolje svedoči veliki broj izvedenih objekata u prethodnih nekoliko godina i to na teritoriji čitave Srbije. U prethodnoj godini firma je uložila veliki novac u kupovinu zemljišta za izgradnju nove hale, kao i u nabavku opreme i mašina, dok je izvoz za prvih 10 meseci iznosio oko 250.000 EUR.

Svi proizvodi iz programa "Rolomatik" su atestirani u institutu IMS u Beogradu i na Mašinskom fakultetu u Nišu, a za sve radove poseduju licence. U preduzeću ističu da u objekte koje grade ugrađuje samo najbolje u industrijskoj gradnji, a pored funkcionalnosti garantuju dugotrajnost i pouzdanost ugrađenih elemenata. U saradnji sa Kompanijom "Kingspan" isporučuju i ugrađuju fasadne i krovne termoizolovane panele, a u svom pogonu na savremenim mašinama proizvode građevinsku limariju. Od švajcarske firme "Sika" poseduju sertifikate za izvođenje hidroizolacionih ravnih krovova, a ugrađuju i krovne pokrivače od trapeznih limova. Da bi radovi bili kompletni, značajno mesto u proizvodnji zauzima i pogon za proizvodnju čeličnih konstrukcija i građevinske bravarije.

"Bane komerc", Leskovac

Godina osnivanja: 1992.
Preduzetnik: Branislav Pešić
Delatnost: Proizvodnja folija za plastenike, vreća i tkanina
Broj zaposlenih: 155
Broj novozaposlenih u 2009: 29

Kompanija "Bane komerc" osnovana je 1991. godine u selu Kumarevo kraj Leskovca. Preduzeće se nalazi na prostoru od preko 6.000 kvadrata, od kojih dve trećine pripada proizvodnom delu, a ostatak magacinskom prostoru. Preduzeće proizvodi folije za plastenike, polipropilenske vreće za pakovanje pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, proizvoda od kukuruza, zrnaste hrane, stočne hrane, šećera i drugih industrijskih produkata za proizvodnju hrane.

U firmi ističu da su lideri na Balkanu u proizvodnji PP vreća, sa mrežastim vrećama tipa "Raschel" kao pratećim programom. Visokim kvalitetom proizvoda i poslovnom politikom postali su pouzdani partner svim velikim proizvoðačima i preraðivačima poljoprivrednih proizvoda u zemlji i inostranstvu. U prvih 10 meseci 2009. vrednost izvoza u Grčku, Poljsku, Italiju, Austriju, BiH, Hrvatsku... iznosio je tri miliona evra. U skorijoj budućnosti "Bane komerc" planira proširenje palete proizvoda, kao i brži razvoj kompanije i proširenje na nova tržišta. Preduzeće sponzoriše više sportskih klubova i organizacija mladih.

"Nutriko", Vranje


Godina osnivanja: 1996.
Preduzetnik: Dragan Aleksić
Delatnost: Proizvodnja stočne hrane
Broj zaposlenih: 60

Fabrika stočne hrane "Nutriko" je prvi put plasirala svoje proizvode 1996. u okviru preduzeća "Plavi kamen", a od 2005. posluje kao samostalni privredni subjekat, od kada je porast obima proizvodnje uvećan nekoliko puta.

Investicije u 2008. iznosile su oko 70 miliona dinara, a uložene su u proširenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane i automatizaciju proizvodnje, laboratorijsku opremu, rekonstrukciju objekta za preradu uljarica, silosno skladište, nabavku opreme za preradu suncokretovog zrna i transportnih vozila... Poseban akcenat dat je preradi uljonosnih semenki, proizvode od ekstrudiranog kukuruza i soje (sojino ulje, sojina pogača, sojin griz), hladno ceđeno suncokretovo ulje i suncokretova pogača, koji se plasiraju na domaćem i inostranom tržištu. Firma poseduje sopstvenu savremenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda. Stručni tim "Nutrika" čine tehnolozi, nutricionisti, veterinari i istaknuti profesori iz zemlje i inostranstva.

U 2009. godini Fabrika cigareta "British American tobacco" dodelila je nagradu "Nutriku" za najbolje privatno preduzeće na jugu Srbije, Skupština grada Vranja dodelila je javno priznanje za izuzetne rezultate u oblasti privatnog preduzetništva, a povelju "Kapetan Miša Anastasijević", koju u Novom Sadu dodeljuju Agencija za tržišne komunikacije "Media invent", Televizija Novi Sad, Privredna komora Vojvodine i Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, preduzeće je dobilo za najdinamičniji razvoj u Srbiji u 2008. godini.

"Mix trade", Kulpin


Godina osnivanja: 2002.
Preduzetnik: Vladimir Červenji
Delatnost: Proizvodnja osvežavajućih pića
Broj zaposlenih: 38
Broj novozaposlenih u 2009: 6 radnika i 6 pripravnika

Preduzeće "Mix trade" se proizvodnjom prirodne mineralne vode, osvežavajućih pića i sirćetne kiseline bavi od 2005. godine, kada je preuzelo poslovanje porodične radnje koja se bavila proizvodnjom osvežavajućih pića od 1975. godine. U poslednjih nekoliko godina preduzeće se ubrzano razvija u tehničko-tehnološkom pogledu, usvaja nove proizvode, konstantno poboljšava kvalitet proizvoda i usluga, povećava obim proizvodnje, širi distributivne mreže i povećava prodaju na godišnjem nivou između 40 i 50 odsto.

Vizija preduzeća je da pokrije distributivnom mrežom celo tržište Srbije, a da prirodnu mineralnu vodu "AquaStilo" plasira i na tržište Bliskog istoka.

Novoizgrađeni proizvodni pogon preduzeća odgovara svim važećim standardima za proizvodnju, a postojeća infrastruktura može da zadovolji nivo proizvodnje od 4.000 litara na sat. Proizvodnja se odvija u savremenom tehničko-tehnološkom procesu, kao i u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje i punjenja. Svakodnevna interna kontrola kvaliteta, kao i eksterna kontrola koju vrše "Sp laboratorija" iz Bečeja i Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" iz Beograda, bitno doprinose visokom kvalitetu proizvoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE