Izvor: Beta | Utorak, 26.01.2010.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Srbijagas" i "Sogaz" osnivaju zajedničku osiguravajuću kuću

(Foto: b)

Ruska osiguravajuća kompanija "Sogaz", u vlasništvu "Gazproma", i Javno preduzeće "Srbijagas" osnovaće zajedničku kompaniju za osiguranje u Srbiji, izjavio je danas (26. januar 2010. godine) predsednik upravnog odbora "Sogaza" Vadim Janov.

On je novinarima u Moskvi kazao da će "Sogaz" Srbija u kojem će ruska kompanija imati 51% vlasništva, a "Srbijagas" 49% početi da radi u drugom tromesečju ove godine.

Janov je kazao da su obavljeni svi neophodni pregovori sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i nadležnim institucijama koje su podržale osnivanje nove osiguravajuće kuće čija je registracija biti završena tokom naredna dva meseca.

- U prvom trogodišnjem periodu planirano je da ukupne investicije u Srbiji budu između 7,5 i 8 mil EUR, a ruska kompanija će investirati proprorcionalno udelu u kompaniji koji poseduje - naveo je on i dodao da će osnivački kapital biti 5 mil EUR.

Janov je kazao da je "Sogaz" odlučio da osnuje novu osiguravajuću kuću, a ne da kupuje neku od postojećih na srpskom tržištu da ne bi trošio vreme na restruktuiranje.

Janov je precizirao da će prema planovima, "Sogaz" Srbija u prve tri godine biti usredsrđen na rad sa preduzećima, najpre sa onima gde ima ruskog kapitala.

- Reč je o Naftnoj industriji Srbije (NIS), "Jugorosgazu", Podzemnom skladištu gasa "Banatski dvor" i o kompanijama koje će realizovati projekat gasovoda Južni tok - kazao je on.

Očekuje se da će godišnji obim prihoda kroz tri godine biti oko 20 mil EUR, kazao je Janov i precizirao da se očekuje se da će ove godine prihod iznositi 6,5 mil EUR, 2011. godine 14,9 mil EUR, a 2012. godine 19,8 mil EUR.

Kompaniju će voditi ruski eksperti, a biće angažovani i profesionalci sa srpskog tržišta, naveo je Janov i dodao da će strategija i kadrovska politika biti određeni u dogovoru sa partnerom "Srbijagasom".

- Analizirajući perspektive otvaranja kompanije-ćerke u Srbiji, uzeta je u obzir mogućnost ulaska Srbije u Evropsku uniju i učlanjenja u Svetsku trgovinsku organizaciju. U tom slučaju, kroz srpsku kompaniju, grupa "Sogaz" će dobiti slobodan ulazak na tržišta drugih evropskih država - naveo je on.

Janov je kazao da će u prve tri godine "Sogaz" u Srbiji razvijati osiguranje imovine, rizike odgovornosti, dobrovoljno medicinsko osiguranje.

Naveo je da će najpre biti osigurani osnovni proizvodni kapaciteti, među kojima naftne baze, skladišta, zdrade i objekti, transportna sredstva, specijalna tehnika i teret.

On je precizirao da je interes partnera "Srbijagasa" povezan sa potrebom za kvalitetnom zaštitom od rizika.

- Naravno, "Srbijagas" takođe računa na profit u tom projektu - naveo je Janov.

Zajednička osiguravajuća kuća, kazao je, namerava da rad sa stanovništvom započne u drugoj etapi poslovanja.

Po oceni Janova, u slučaju uspeha osiguravajuća kompanija "Sogaz" Srbija može ući među pet najvećih na srpskom tržištu i pored tog što u Srbiji posluju multinacionalne kompanije kao što je "Delta Generali". Na zvaničnom sajtu kompanije "Sogaz" navodi se da je osnovana 1993. godine, da je od agencije Standard i Pur dobila rejting BB, pozitivno, a od agencije Fič ima takođe rejting BB sa pozitivnim izgledom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.