Izvor: bokanews.me | Sreda, 27.05.2020.| 16:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Luštica Development gradi dva veštačka jezera za potrebe budućeg golf terena

(Foto: Opština Tivat/Elaborat/Screenshot)
U zgradi opštine Tivat u utorak je održan okrugli sto o nacrtu Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu Glavnog sistema za irigaciju golf terena u kompleksu Luštica Bay.

Elaborat je uradio Institut za istraživanja i razvoj u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, a primedbe i sugestije na taj dokument primaju se do 28. maja kada se završava proces javne rasprave. Najznačajnije karakteristike Elaborata i samog projekta učesnicima okruglog stola predstavili Željko Spasojević i Milutin Dragutinović, članovi autiorskog tima koji je radio taj dokument.

Prema rečima Dragutinovića, nakon sagledavanja svih karakteristika projekta i načina na koji će se on realizovati, zaključeno je da izgradnja sistema za navodnjavanje budućih golf terena na Luštici neće imati značajnije negativne uticaje na životnu sredinu ili lokalno kulturno-istorijko nasleđe.

- Prema projektu iza kojeg stoji investitor turističkog rizorta Luštuca Bay, kompanija Luštica Development iz Tivta, za irigaciju (navodnjavanje) komplesa šampionskog golf igrališta sa 18 rupa koje se proteže na preko milion kvadrata u tom kompleksu, kao i brojnih zelenih površina u okolnim naseljima i hotelima, gradiće se kompleksan sistem pumpi, potisnih vodova i cevovoda za zalivanje zelenila u ukupno tri faze, na 14 katastarskih parcela u katastarskim opštinama Radovići, Nikovići i Gošići - rečeno je na okruglom stolu.

Budući da je ovo predeo bez prirodnih vodoizvorišta, sva voda za navodnjavanje golf terena će se prema projektu, uzimati na izlasku iz dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - velikog PPOV za Tivat i Kotor na Klačini, odnosno manjeg PPOV za sam kompleks Luštica Bay na Luštici.

- Ta voda mora da zadovolji važeće standarde čistoće da se kao tehnička, može bezbedno koristiti za zalivanje zelenih površina, odnosno ispustiti u prirodu. Dodatno, prečišćena voda uzeta sa ispusta PPOV Tivat-Kotor prema Traštama, će se kako se juče čulo na okruglom stolu, dezinfikovati tretiranjem UV zračenjem pre nego što se iskoristi za navodnjavanje terena - navedeno je.

Za navodnjavanje će na samim golf terenima biti napravljena i dva manja veštačka jezera na istoku i zapadu koja imaju karakter tzv. kompenzacionih bazena, a sistem za irigaciju ima zadatak da preko pumpnih stabica, kompeznacionih komora i potisnih cevovoda, transportuje prečišćenu vodu iz PPOV-a do veštačkih jezera.

- Sistem je projektovan da zadovolji potrebe za navodnjavanjem celog golf terena koji se u periodu maksimalnih potreba za vodom, procenjuje na 2.500 kubika dnevno. Pri tome će se iz zapadnog veštačkog jezera preko pumpne stanice maksimalno dnevno trošiti 814 kubika vode za navodnjavanje viših zona terena, te još 557 kubika koje će za navodnjavanje nižeg dela terena iz ovog jezera oticati prirodnim padom. Iz istočnog veštačkog jezera maksimalno će se dnevno za zalivanje zelenila u kompleksu Luštica Bay pumpati 1.129 kubika vode - rečeno je na okruglom stolu.

Inače, procene su da će pored 2.500 kubika dnevno za zalivanje trave na gof terenima, ubuduće trebati i 1.627 kubika vode dnevno za navodnjavanje svih ostalih zelenih površina u celom kompleksu Luštica Bay, pa će se realizacija izgradnje celog ovog irigacionog sistema odvijati kroz tri faze.

- Prva faza podrazumeva izgradnju pumpne stanice u tzv. Gornjem selu Luštica Bay-a koja prepumpava vodu uzetu nakon ispusta iz tivatsko-kotorskog PPOV-a, internog PPOV Luštica Baya kao i sakupljenu kišnicu iz atmosferske kanalizacije u ovom delu kompleksa. Ta pumpna stanica će biti kapaciteta 4.500 kubika dnevno, a od nje do mesta gdj će se formirati istočno veštačko jezero, gradiće se potisni cevovod promera 280 milimetara i dužine skoro jedan i po kilometar. Predviđena je i izgradnja potisnog cevodova manjeg profila za irigaciju zelenih zona u Gornjem selu, dužine 1.410 metara - navodi se.

Predstavnik kompanije Luštica Development Marko Ristanović je, međutim, nagovestio da bi se pored ove, istovremeno mogla raditi i Faza II koja podrazumeva infrastrukturu za tzv. glavni zahvat vode sa ispusta PPOV Tivta i Kotora i njeno "podizanje" pumpanjem kroz cevovod sa kote nadmorske visine od 30 metara, do nadmorske visine od 90 metara u Gornjem selu, ali da će to zavisiti od konačne odluke investitora koliki deo od ukupnog golf terena od 18 rupa će se graditi u narednih godinu-dve.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.