NavMenu

Predstavljena mapa nepokretnih kulturnih dobara i spomenika Beograda

Izvor: eKapija Sreda, 27.05.2020. 13:20
Komentari
Podeli
Sintezna mapa Beograda (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda)Sintezna mapa Beograda
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda završio je mapiranje nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika, koje je kao trogodišnji projekat započeo 2018. godine, sa ciljem da se u vidu kartografije sačini prezentacija nasleđa koje treba da sačuvamo.

Na geografsko-topografskim mapama prezentovana su kulturna dobra sa svojom lokacijom, vizuelnim prikazom i sažetim opisom.

Tokom prve godine realizacije projekta urađeni su kartografski prikazi šest centralnih gradskih opština: Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Zemun i Lazarevac sa unetim nepokretnim kulturnim dobrima i javnim spomenicima. Iste godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je svečano prezentovao projekat javnosti u okviru Sajma knjiga 2018. Tokom naredne godine su urađene mape opština: Surčin, Sopot, Mladenovac, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, a treća i završna faza projekta realizovana je 2020. godine izradom preostalih pet mapa za opštine: Grocka, Barajevo, Čukarica, Rakovica i Obrenovac.

- U uverenju da zajedničkim delovanjem i naporima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, opština i njenih turističkih centara, možemo da ostvarimo postavljene ciljeve, prva nam se pridružila opština Savski venac koja je ujedno i prva štampala mapu opštine sa prikazom nepokretnog kulturnog nasleđa. Potom se našem pozivu za saradnju odazvala i opština Zemun, a mi se nadamo da će se uskoro našem cilju u realizaciji ovog projekta pridružiti i ostale beorgadske opštine - saopštili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Sintezna mapa okoline Beograda (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda)Sintezna mapa okoline Beograda
Osim izrade mape u štampanom obliku u saradnji sa lokalnim samoupravama, predviđena je i interaktivna veb prezentacija na internet stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Krunu trogodišnjeg projekta predstavlja jedinstvena sintezna mapa sa prikazom administrativnog predela Beograda čiji je cilj upoznavanje lokalne zajednice sa spomeničkim nasleđem u neposrednom okruženju, isticanje značajnih kulturno-istorijskih tačaka na teritoriji svih sedamnaest beogradskih opština, ukazivanje na moguće itinerere u oblasti kulturnog turizma i upotreba mapa u turističke svrhe - navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.