Izvor: eKapija | Sreda, 27.05.2020.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od njive do trpeze, bez konzervansa - Mamex iz Bijeljine prvi u BiH plasira povrće iz vlastitih plastenika

Mamex-ovi plastenici kod Bijeljine (Foto: YouTube/Screenshot)
Pandemija koronavirusa pokazala je, između ostalog, koliko ima resursa na koje se neka zemlja (ne)može osloniti. O važnosti lanca uzgoja, prerade i plasmana i činjenice da gazdinstva širom BiH mogu da zadovolje potrebe domaćeg tržišta govori i primer Mladena Lazića, vlasnika bijeljinske firme za uzgoj i preradu povrća Mamex, koji planira da u julu otvori pogon za preradu i pakovanje povrća.

U razgovoru za eKapiju kaže da su u junu 2017. aplicirali za pomoć na poziv USAID/Sweden FARMA II projekta, tokom 2018. su dobili odobrenje i imali su rok od dve godine da startuje proizvodnja. Početkom 2020. radili su na montiranju opreme i sve je spremno da ovog leta krene prerada i pakovanje povrća.

- Biće ovo jedina fabrika u BiH koja će direktno sa njive pakovati povrće u tegle i plasirati ga na domaće tržište. Za sada samo ćemo snabdevati trgovinske lance u BiH. Ovo će biti naša priča "od njive do trpeze" i time želimo pokazati i dokazati značaj primarne proizvodnje, kada sa naših zasada direktno plasiramo proizvod. Kako smo i videli tokom trajanja pandemije, BiH nije imala dovoljno zaliha hrane, zato moramo sve snage usmeriti na domaću proizvodnju - ističe Lazić.

Mamex poseduje 100 plastenika na 5 hektara i 25 hektara pod obradivim površinama.
(Foto: YouTube/Screenshot)
Nova investicija je nastavak njihovog uspješnog biznisa koji dugo razvijaju i već su stekli poverenje kupaca u kvalitet domaćih proizvoda. Nastaviće saradnju sa lancima poput Binga i Konzuma, koji kako kaže, traže kvalitet.

- Sada radimo na kreiranju etiketa za sve planirane proizvode. Plasiraćemo krastavac sorte kibria, cvekla boro i kestrel, luk bosut, paprika crvena i slonovo uvo, bela paprika, domaći luk. Imaćemo u ponudi i ajvar, kao i šarenu salatu. Planiraju uzgoj i preradu bebi cvekle, koja je jako popularna.

Kapacitet proizvodne linije, kako kaže Lazić za eKapiju, biće 1.000 tona
. Ali u prvoj godini rada ne očekuje toliki obim, već će to biti oko 350 tona, odnosno plasiranje oko 500.000 tegli.

- Sada smo usmereni isključivo na plasman u BiH. Ono što se primeti je pad trenda spremanja zimnica i salata među mladim ljudim zbog novih životnih navika. Svi hoće gotov proizvod i mi želimo da pokažemo da imamo tako nešto, vrhunskog kvaliteta i od domaćih, a ne od uvoznih sirovina. Nemamo zaista konkurenciju u ovome i nismo novi u ovom poslu, jer godinama imamo saradnju sa trgovinskim lancima. Ovo je veliki izazov za nas i verujem u dobar rad - ističe Lazić.

Ova investicija koštala ih je 1 mil KM (500.000 EUR) i uposliće 30 radnika. Lazić kaže da očekuje da će razvojem posla naredne godine broj zaposlenih premašiti 50. Za sada će raditi u jednoj smeni, a kasnije planiraju dve.

T. B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.