Izvor: RTV | Utorak, 26.05.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zrenjanin za lokalni ekonomski razvoj odvaja pet miliona dinara - Poziv i za privrednice

Ilustracija (Foto: Tom Tom/shutterstock.com)
Gorjana Ponjević Ballani stolarskim zanatom bavi se više od 20 godina. Radila je 12 godina u Italiji, a poslednju deceniju je u Srbiji. Jedna je od retkih žena koja neguje ovaj stari zanat.

- Radimo restauraciju, reparaciju, autentiku, izradu nameštaja i svih predmeta od drveta. Širok dijapazon, bukvalno od trupca do završnog proizvoda. Naravno da je važno da ovakav stari zanat sačuvamo od zaborava i stvarno se trudim da prenesem znanje i mladima i svim zainteresovanima, koji mogu ovde da dođu i nešto nauče. Moja vrata su uvek otvorena - priča Gorjana.


Rodno budžetiranje

Prema rečima Ljube Travice, zamenice predsednika Skupštine grada Zrenjanina u poslednjih nekoliko godina Zrenjanin se trudio se da bude među prvim gradovima u Srbiji koji su implementirali proces novog Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu i 2021. godine taj novi princip funkcionisanja biće vidljiv. Ona objašnjava da će tada postojati povratna informacija o rodnom budžetiranju, te će biti moguće proceniti koliko privrednica konkuriše i otvara preduzeća.

- Ono što u ovom trenutku mogu da kažem to je da je na osnovu trogodišnjeg plana koji je uradio Grad Zrenjanin za lokalni ekonomski razvoj opredeljeno pet miliona dinara. To su sredstva koja će putem konkursa biti plasirana, a žene će svakako, kao i svi ostali, mikro i mala i srednja preduzeća, moći da konkurišu za ta sredstva - izjavila je Ljuba Travica.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji grada Zrenjanina ima nešto više od 5.490 nezaposlenih lica, od toga oko 2.890 su žene. Nedavno je zatvoren javni poziv za samozapošljavanje, na kojem je apliciralo i prošlo 20 žena.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.