Izvor: RTS | Utorak, 26.05.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povoljni krediti za preduzeća nisu obustavljeni

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Kako bi pomogla privredi, Vlada je pripremila kreditnu liniju od 24 milijarde dinara. Do sada su odobrene dve. Pored takozvanih covid kredita, tu su i redovni programi podrške privredi. Kako se koriste i kolika su pomoć privrednicima?

Tek što je odobreno oko 30 zahteva za bespovratna sredstva u vrednosti oko 190 miliona dinara preko Fonda za razvoj, desio se koronavirus.

U Ministarstvu privrede uveravaju da razvojni program i program za početnike u biznisu nisu obustavljeni i da će se već narednih dana sastati Komisija.

Mala i srednja preduzeća sada mogu da konkurišu i za novac za nabavku nove opreme. Program je trebalo da startuje u martu, a sredstva su, od planirane dve milijarde dinara, prepolovljena.

- Zbog novonastale situacije generalno u svetu, u zemlji u ekonomiji nije realno da do kraja godine potrošimo dve milijarde dinara kao bespovratno učešće u paketu kredita. Zato smo tu sumu sveli na milijardu - navodi Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Za nabavku opreme učešće je svega 5%, 25% obezbeđuje država, bespovratno, a ostatak je povoljan kredit kod poslovnih banaka ili lizing kompanija.

Privrednici mogu da konkurišu za više programa kako iz paketa pomoći u otklanjanju posledica koronavirusa, tako i redovnih, ako ispunjavaju uslove.

Jedino ograničenje je da iznos ne može preći 23 miliona dinara po preduzeću godišnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.