Izvor: eKapija | Utorak, 26.05.2020.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Dotika izvozi premium proizvode u EU - Domaće borovnice i šljive na policama renomiranih supermarketa

(Foto: katacarix/shutterstock.com )
Kompanija Dotika osnovana je 2007. godine u Gornjem Milanovcu i od tada se bavi uvozom i distribucijom. Prvi poslovi distribucije bili su u vezi sa sportskim preparatima, odnosno dodacima ishrani renomiranih svetskih proizvođača, a 10 godina kasnije otpočeli su saradnju sa nemačkom kompanijom Alois Dallmayr OHG, najpoznatijim nemačkim proizvođačem kafe, čiji su eskluzivni uvoznici za Srbiju i zemlje Balkana u HoReCa i ritejl sektoru.

U svojoj ponudi imaju i voće.

- Naš asortiman svežeg voća čini bobičasto-jagodičasto voće, od kojih bismo izdvojili kultivisanu borovnicu kao premium proizvod i naš najbolji izvozni artikal, i koštunjavo voće, gde smo akcenat stavili na šljivu. Ne bavimo se proizvodnjom voća, mada razmišljamo u tom pravcu. Imamo dobru bazu kooperanata i trudimo se da iz godine u godinu uvećavamo broj kvalitetnih proizvođača - kaže za eKapiju Vladimir Milosavljević, vlasnik kompanije Dotika.

Kompanija je sa izvozom voća krenula 2019. godine, pa je količina izvezene borovnice bila 60 tona, dok je za šljivu bila 20 tona. Ove godine imaju ambiciozan plan da količine budu višestruko veće od prošlogodišnjih.

- Naši kupci su velike trgovačke kompanije iz Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Belgije i Velike Britanije. Oni ujedno snabdevaju renomirane lance supermarketa poput LIDL, ALDI, REWE, Migros, Coop - navodi Milosavljević.

Kafa i Krem Krem

Dotika je u posao bavljenjem kafom ušla uz saradnju sa kompanijom Alois Dallmayr iz Minhena. Oni su jedna od najpoznatijih i među najstarijim nemačkim kompanijama koje se bave proizvodnjom kafe.

- Dallmayr proizvode trenutno nudimo HoReCa sektoru, dok u narednom periodu planiramo da naš portfolio proširimo proizvodima za retail lance - kaže sagovornik.

(Foto: Natalia Klenova/shutterstock.com)

U svom portofliju imaju i eurokrem Krem Krem. Kupci su maloprodaje, palačinkarnice, hoteli, restorani. Takođe, pored ovog artikla, u ponudi imaju i termostabilni krem namenjen pekarskoj industriji.

- Proizvodnja nam je i izvozno orijentisana, tako da se naši proizvodi uveliko nalaze na tržištu EU i u zemljama u okruženju - dodaje Milosavljević.

(Foto: Volosina/shutterstock.com )

Na neizbežno pitanje o uticaju korona virusa na poslovanje, sagovornik kaže da su imali zastoj u prometu kafom jer su ugostiteljski objekti, kao i hoteli, bili zatvoreni. Ipak, smatra da se situacija polako vraća u normalu.

- Pripreme za izvoz voća su u punom jeku i uskoro kreću prve isporuke borovnica našim kupcima. Uvereni smo da je zastoj izazvan epidemijom Covid-19 bila prilika da sagledamo situaciju na svim poljima našeg poslovanja, da uvidimo i otklonimo slabosti i ojačamo postojeća i proširimo nova tržišta - kaže Vladimir Milosavljević.

Dodaje da su planovi kompanije da se pozicioniraju na tržištu kao kompanija koja nudi premium proizvode i usluge, kao i nastavak ambicioznog plana da postanu lider u izvozu svežeg voća na tržišta EU, Bliskog i Dalekog Istoka.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.