NavMenu

Planira se uvođenje testova na antitela na koronavirus - Cena do 1.200 dinara

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2020. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da se planira uvođenje brzih testova na antitela, na osnovu kojih će moći da se utvrdi da li je neko preležao koronavirus.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da cena još nije utvrđena, ali da bi ti testovi trebalo da koštaju 1.000 ili 1.200 dinara, navodeći da država neće ništa zarađivati na njima.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, navodi se na sajtu Vlade.

Ona je istakla da građani koji su deo velikog istraživanja, a u pitanju je 7.000 domaćinstava, neće plaćati testove.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja gledalaca, istakla da je rano da se "trči pobednički krug", jer virus nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi približno 1%.

- Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno, tako da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada -ukazala je Brnabićeva i naglasila da se prati situacija na celoj teritoriji Srbije i država pravovremeno reaguje.

Ona je prenela da očekuje da se uskoro sva porodilišta vrate na redovan režim, iako su sva radila i tokom vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku, uz napomenu da su te preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

Premijerka je napomenula da su u lokalnim žarištima uglavnom asimptomatski bolesnici, i istovremeno se osvrnula na granične prelaze, rekavši da građanima nije potreban nikakav test za prelazak granice.

- Naši građani mogu potpuno slobodno da uđu u svoju zemlju bez PCR testa. Oni će dobiti informacije da se jave Institutu za javno zdravlje kako bi bili testirani. Naši građani takođe mogu slobodno da izađu iz zemlje, ali je važno da provere da li im je test potreban za zemlju u koju putuju - naglasila je Brnabićeva.

Ona je podvukla da epidemija u Srbiji i dalje traje, navodeći da je potrebno da prođe 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.