Izvor: Pobjeda | Ponedeljak, 25.05.2020.| 16:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmenama Zakona o platnom prometu banke u CG će dobiti konkurenciju u platnim uslugama

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Kada budu usvojene izmjene Zakona o platnom prometu u Crnoj Gori o kojem je završena javna rasprava i uskoro bi trebalo da "krene" prema Vladi, banke bi trebalo da dobiju konkurenciju u platnim uslugama. Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković Pobjedi je kazao da smatra da će proći dosta vremena dok neko uzme bankama značajniji deo tržišta u platnom prometu.

- Kod nas je tradicionalno poverenje u banke kod ove vrste usluge. Banka servisira klijenta i po mnogim drugim pitanjima osim transakcionih računa, tako da će trebati puno vremena da bi neka treća strana mogla značajnije da uzme deo tržišta od banaka - smatra on.

U novom zakonskom tekstu, koji je ovih dana u formi nacrta sa izveštajem sa javne rasprave objavilo Ministarstvo finansija, ima niz novina koje su usklađene sa najnovijom evropskom praksom i koje će, kako je ocenjeno, stvoriti uslove za inovacije i konkurenciju, sigurnija plaćanja, povećanu zaštitu potrošača, a uvode se i "novi igrači" na tržište platnih usluga.

Pejaković kaže da su izmene zakona predviđene Programom o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

- Uvođenjem novih platnih usluga ovo tržište se otvorilo i novim pružaocima ovih usluga mimo banaka. Kao i banke, ti novi pružaoci usluga moraju da ispune tehničke, organizacione i druge uslove Centralne banke. U zemljama koje su već implementirale PSD2, kao novi pružaoci platnih usluga su uglavnom informatičke kompanije - pojašnjava on.

Zakonski tekst, kako kaže, ima dosta novina.

- Jedna od njih je da će građani ili firme umesto sadašnjeg oblika žiro računa u pojedinačnim bankama imati jedinstvenu identifikacionu oznaku - šifru. Izmene su posljedica promena tehnološkog razvoja, a proklamovane Direktivom EU 2015/2366 o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu PSD2. Ova direktiva definiše jače zahteve regulatora u vidu unapređenja zaštite pružaoca i korisnika platnih usluga. Definisane su na nov način usluge iniciranja plaćanja i usluga pružanja informacija o računu za plaćanje - kaže Pejaković predstavljajući novine u zakonskom tekstu.

Na pitanje da li je Udruženje banaka konsultovano oko izrade ovog zakona, njegov generalni sekretar kaže da je bilo malo prostora za intervenciju jer je u pitanju harmonizacija.

- U pitanju je harmonizacija propisa sa direktivama i malo prostora za intervenciju, ali u domenu mogućeg i pripreme sistema za implementaciju usvojena je primedba Udruženja banaka za odlaganje primene za dve godine od stupanja zakona na snagu. Razlog je zahtevnost donošenja podzakonskih akata i tehničkih izmena na sistemima - pojašnjava Pejaković.

Udruženje, preko Odbora za platni promet, je dalo veliki broj komentara u cilju jasnijih definicija pojedinih članova da bi bilo u duhu našeg jezika i izbegavanje tumačenja mimo duha samog zakona. Cilj je da imamo jasan dokument za sve.

- Važna je kompatibilnost sa zakonima koji su već u upotrebi - kod rešavanja pitanja raskida ugovora koji je definisan i Zakonom o zaštiti potrošača – korisnika finansijskih usluga. Regulator je povodom ovog pitanja u čl. 8 Zakona o platnom prometu definisao primenu drugih zakona uz naglašavanje Zakona o obligacijama - kaže generalni sekretar UBCG.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.