Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.05.2020.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na javnom uvidu izmene PDR-a privredne zone Autoput blizu Aerodroma Nikola Tesla

Obuhvat plana (Foto: Printskrin/ Beoinfo)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda danas je oglasio rani javni uvid povodom izrade izmena Plana detaljne regulacije (PDR) privredne zone (PZ) Autoput u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu, za blokove 32 i 33.

Rani javni uvid izmena plana, čiji je obuhvat oko 29,89 ha, obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u ul. 27. marta od 25. maja do 8. juna.

Kako se navodi, inicijativu za izmenu plana pokrenulo je beogradsko preduzeće Posh Properties, u cilju usklađivanja namena budućih kapaciteta i sadržaja planskog područja, kao i stvaranja mogućnosti i obezbeđivanja kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju i utvrđivanja nove zone zaštite Aerodroma Nikola Tesla.

- Cilj izrade izmene plana je izmena planiranog rešenja definisanog važećim planom i redefinisanje zaštitnih koridora planirane železnice kao i zaštitne zone poletno – sletne staze aerodroma i VHF/UHF radio-navigacionih uređaja i površine za ograničenje visine prepreka na području aerodroma ili izvan područja aerodroma ali u blizini radio-uređaja koji se koriste za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi - navodi se u dokumentaciji.

Inače, PZ Autoput ima gradski i republički značaj i uz Aerodrom Nikola Tesla, najveći je razvojni potencijal ove celine, navodi se.


Prilaz aerodromu

Prilaz aerodromu planiran je sa nove petlje kao i mogućnost povezivanja aerodroma železničkom prugom i to sa magistralne železničke pruge iz tehničko-putničke stanice Zemun i sa obilazne pruge iz železničke stanice Surčin. Deo planskog područja, inače, nalazi se u zaštitnoj zoni aerodroma i radiofara.

Takođe, u cilju daljeg razvoja železničkog saobraćaja planirana je realizacija dvokolosečne pruge koja treba da poveže aerodrom sa javnim železničkim prugama u okviru čvora Beograd, tj. preko postojeće TPS Zemun.

Za realizaciju ove deonice železničke pruge planiran je koridor širine 50 metara. Deo ove trase planiran je kao tunelska deonica.

Inače, PDR-om PZ Autoput, kroz prostor bloka 33 trasa železničke pruge na potezu TPS Zemun – Aerodrom Nikola Tesla - planirana je podzemno. Međutim, PDR-om za kompleks aerodroma trasa ove pruge se vodi prostorom severno od autoputa Beograd – Šid.

- Kako je PDR za kompleks aerodroma u postupku izrade i rešenja vođenja železničke pruge, u pomenutom kao i u predmetnom Planu, biće u potpunosti usaglašena, a sve uslovljenosti u vezi sa odvijanjem vazdušnog saobraćaja, kao i ograničenja u pogledu izgradnje, na prostoru predmetnih blokova, biće definisani kroz saradnju sa nadležnim Direktoratom za civilno vazduhoplovstvo - navodi se u dokumentacji.

Razvoj javnog gradskog prevoza putnika ovog prostora planiraće se u skladu sa razvojnim planovima Sekretarijata za javni prevoz, a dominantnu ulogu u opsluzi imaće i dalje autobuski podsistem javnog prevoza.

S. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.