NavMenu

Meksiko uvodi indeks sreće kao alternativu merenju BDP-a

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 25.05.2020. 08:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za koji smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služiće za merenje ne samo privrednog rasta, već i nivoa nejednakosti i "sreće stanovnika", naveo je meksički predsednik, izabran iz redova levice.

- Tehnokratima se to neće svideti, ali za nas bi moglo biti dobro i svakako nešto novo - objasnio je Lopez Obrador.

Predsednikova najava vremenski se poklopila s padom meksičke privrede zbog teških posledica širenja Covida 19, primećuje agencija dpa.


Međunarodni monetarni fond očekuje da će meksička privreda ove godine pasti 6,6% nakon stagnacije u 2019, piše Novac.hr, prenosi Radio 021.

Druga ekonomija Latinske Amerike s gotovo 130 miliona stanovnika beleži vrlo visok nivo nejednakosti, a više od 50 miliona građana klasifikovano je kao siromašno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.