NavMenu

EU: Nove oznake na gumama obavezne i za kamione

Izvor: Pluton Logistics Subota, 23.05.2020. 14:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)Ilustracija
Gume će se od 1. maja 2021. preciznije obeležavati, piše trans.info. Nove oznake koje su poslanici u Evropskom parlementu odobrili ove nedelje, ne samo što će pružati više informacija potrošačima, već će biti i vidljivije. To će omogućiti izbor energetski efikasnijeg modela. Ono što je posebno važno, nove oznake postaće obavezne i za gume za teška teretna vozila koje trenutno nisu obuhvaćene takvim propisima.

Oznake bi trebalo da uzmu u obzir parametre kao što su efikasnost potrošnje goriva, prianjanje na mokroj podlozi i nivo buke kako bi kupci mogli da izaberu one koje su sigurnije, ekonomičnije i tiše. Pneumatici, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30% potrošnje goriva vozila.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, novi sistem može pomoći u smanjenju emisija CO2 u vrednosti od 10 miliona tona godišnje.

U skladu sa uredbom EU, od maja 2021. godine oznake na gumama obuhvataće informacije o uticaju guma na potrošnju goriva (otpor kotrljanja) na lestvici od A (manja potrošnja) do B, C, D do E (veća potrošnja). Trenutna lestvica kreće se od A do G.


Slično tome, kada je u pitanju prianjanje na mokroj podlozi, gume će biti ocenjivane na lestvici od A (više prianjanja) do E (manje prianjanja) – trenutna lestvica ide od A do G. Prosečna vrednost spoljne buke koju guma proizvodi tokom vožnje takođe će biti promenjena. Oznake će takođe sadržavati simbole koji označavaju prianjanje na snežnim i ledenim putevima, a biće promenjen i dizajn oznaka.

Uredba predviđa i nove parametre – kilometražu i habanje guma, koji će biti uvedeni čim odgovarajući načini njihovog merenja postanu dostupni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.