Izvor: eKapija | Subota, 23.05.2020.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Država daje 2 mil EUR za istraživanje koronavirusa - Fond za nauku raspisao javni poziv

Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Fond za nauku Republike Srbije otvorio je Javni poziv za podnošenje predloga naučnoistraživačkih projekata u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID-19.

Ukupan budžet Programa je 2 mil EUR, finansira se iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE), navedeno je na sajtu Fonda.

Najveći budžet pojedinačnog projekta je 200.000 EUR.

Program ima za cilj finansiranje projekata koji će doprineti efikasnom naučnom odgovoru na COVID-19 pandemiju izazvanu SARS-CoV-2 virusom i omogućiti bolju spremnost i reagovanje društva na ovu pandemiju.

Program je iniciran i pripreman pod okolnostima vanrednog stanja koje je u Republici Srbiji proglašeno povodom COVID – 19 pandemije. Imajući u vidu značaj uključivanja naučne zajednice, ovaj Program ima poseban strateški značaj za Republiku Srbiju i njene građane.

Namenjen je istraživačima koji su zaposleni u akreditovanim NIO. Program podržava primenjena naučna istraživanja, kreiranje interdisciplinarnih i multidisciplinarnih timova i konzorcijumsko podnošenje projekata. Projekti u okviru ovog Programa se podnose na unapred zadate teme u okviru tri grupacije naučnih oblasti:

- (bio)medicinske nauke;
- (bio)medicinsko inženjerstvo i informacione tehnologije;
- ekonomska, sociološka, psihološka istraživanja i upravljanje složenim sistemima.

Prema trajanju projekata, Programom su predviđene tri kategorije projekata: kratkoročni projekti sa preporučenim trajanjem do 12 meseci; srednjeročni projekti sa preporučenim trajanjem od 12 do 18 meseci; izuzetno, dugoročni projekti sa maksimalnim trajanjem do tri godine (36 meseci).

Prijave projekata na ovaj javni poziv podnose se isključivo u elektronskoj formi, najkasnije 10.06.2020. godine do 15 časova po srednjoevropskom vremenu, popunjavanjem projektne prijave preko portala za eUpravu Republike Srbije: https://www.euprava.gov.rs.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.