Izvor: eKapija | Subota, 23.05.2020.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro rekonstrukcija amfiteatra i spomenika slovu u Somboru vredna 8,5 mil EUR

Sombor (Foto: Attila JANDI/shutterstock.com )
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, v.d. direktora Uprave za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine Maja Stojiljković i dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Željko Vučković potpisali su ugovor o finansiranju radova na rekonstrukciji i sanaciji amfiteatra (letnje pozornice) i spomen-obeležja Mrazovićevoj azbuci.

Inicijativa za obnovu objekata kulture ispred Pedagoškog fakulteta potekla je od lokalne samouprave, a potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da se počne sa rekonstrukcijom, navedeno je na sajtu Grada Sombora.

- U želji Grada Sombora da oplemeni ovaj prostor, sačuva kulturno nasleđe ali stvori i jednu posebnu multifunkcionalnu sredinu koja će objediniti brojne ustanove obrazovanja, obezbeđena je saglasnost Pokrajinske vlade i Pedagoškog fakulteta, projektna dokumentacija i finansijska sredstva kako bi se krenulo u rekonstrukciju ovog prostora - poručila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Spomenik čine kocke koje predstavljaju četrdeset slova Mrazovićeve azbuke i amfiteatar. Ovo kultno mesto okupljanja za mnoge generacije učitelja u Somboru delo je autora arhitekte Bogdana Bogdanovića i mozaičara Aleksandara Tomaševića. Zdanje se trenutno nalazi u ruševnom stanju.

Kako navodi RTV, u rekonstrukciju amfiteatra i spomenika biće uloženo oko 8,5 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.