Izvor: Agroklub | Petak, 22.05.2020.| 13:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Savremena biljna proizvodnja - Seme iz električnog ćebeta

Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Majka i sin, Milunka i Darko Šojić, sa Ariljske rampe kod Požege, nastavili su tradiciju gajenja povrća i rasada. Ranije mnogo manje, ali od pre sedam godina Darko se potpuno posvetio tom poslu. Sada ima tri plastenika i bašte na otvorenom gde uzgaja rasade povrća i začinskog bilja.

Kada prođe vreme rasada ispod plastenika sadi paradajz i krastavac koje prodaje na požeškoj i užičkoj pijaci.

Darko u svojim plastenicima uzgaja rasad više sorti paradajza za plastenike i van plastenika (od holandskih hibridnih do domaćih sorti), čeri paradajz, krastavce, papriku, tikve beogradske, tikve dule, lubenice, dinje, razne vrste kupusnjača i drugo. Tu je i začinsko bilje: lavanda, ruzmarin, bosiljak raznih vrsta, majčina dušica, žalfiju, majoran, origano, šafran, valerijana, nana, izoperuta, komorač, mirođiju, neven, dragoljub. Na otovorenom Darko gaji kupus, krompir i malinu.

- Setva počinje polovinom februara. Sada se to radi na savremniji način. Seme se prvo stavlja u "električno ćebe", a odatle se pikira u posude sa supstratima. Posude zatim idu u tople leje. Od setve do rasađivanja potrebno je 15 do 20 dana, zavisi od spoljnih uslova. Ako su mrazevi ide sporije, a ako je topliji period potrebno je manje vremena. Kada se stavi u plastenik onda se radi na zaštiti i negi bilja, prihranjivanje, zalivanje, provetravanje i sve drugo što je potrebno da bi se biljka lepo razvila - pojašnjava Šojić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.