Izvor: Tanjug | Petak, 22.05.2020.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moratorijum na kredite tražilo 94% građana

Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com )
Za moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji je uveden sa proglašenjem vanrednog stanja, prijavilo se 94% građana i 93% privrednika , izjavio je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Vasić je, gostujući na RTS-a, objasnio da je po donošenju pravila o moratorijumu, koji ističe 1. jula, postojalo mnogo pitanja i neizvesnosti, pa je prilikom prijave građana radio psiholški momenat.

Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite, jer imaju rezervu sredstava.

- Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat, jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća - rekao je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, kaže Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Dodao je da po završetku moratorijuma ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

- Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89% mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto - precizirao je generalni sekretar UBS.

Vasić očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do deset dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.