Izvor: Dnevnik | Petak, 22.05.2020.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Profesor fizike od porodičnog doma pravi muzej posvećen Kovilju

Kovilj (Foto: Google maps / screenshot)
Profesor fizike Petar Viđikant svoju kuću pretvorio je u muzej posvećen Kovilju. Pretpremijerno, vodeći prvu grupu posetilaca kroz postavku, koja je još u pripremi, govorio je o arhimandritu Jovanu Rajiću, sahranjenom u koviljskom manastiru.

I to je samo jedna od mnoštva priča o ljudima, događajima, pojavama koji su obeležili prošlost Kovilja, počev od šajkaškog doba, koje će budući posetioci moći da čuju od Petra Viđikanta, koji će im, osim toga, i zapevati sa svojim bendom Atrakcija.

Iza namere da porodični dom pretvori u Muzej Kovilja, umesto u kafanu ili nešto drugo, očito stoji velika ljubav prema rodnom mestu, ali i želja vlasnika da ono što zna o svom mestu prenese drugima.

- Kovilj ima 5.200 stanovnika i atar od 12.500 hektara, od čega je 8.000 ha obradive zemlje. Ta obradiva zemlja je dala dovoljnu ekonomsku moć da neki od Koviljčana, došavši do privilegija krvavim putem preko Austrougarske, iskoriste to na pravi način. Ne treba zaboraviti da su se u ovom delu od svega nekoliko stotina kvadratnih kilometara rodili Laza Kostić, Isidora Sekulić, Mileva Marić Ajnštajn, Svetozar Miletić, Dušan Kanazir... Ovo treba da bude mesto gde će ljudi učiti. Tradicija nije nešto što se nasleđuje, nego nešto za šta se treba boriti - napominje Viđikant.

Posetioci mogu da razgledaju simbole Kovilja, kao što su grb na kojem je vizantijski krst, koji simbolizuje manastir, a u donjem delu ralo, koje upućuje na poljoprivredu, potom gnezdo kao simbol roda, lopta, koja ukazuje na 1908. i osnivanje FK Šajkaš, rakija dudara, tambura, jer su u selu delovala dvojica kompozitora, Marko Nešić i Vasa Jovanović, ovaj drugi je rođen u Kovilju, a prvi živeo u njemu.

Viđikant je osmislio i podelio muzej po oblastima, kojima će obuhvatiti sve ono što o Kovilju treba da se zna. Posebno mesto u tom zavičajnom kutku pripada Lazi Kostiću, iako će u jednoj prostoriji biti svi koviljski velikani.

Sport, a posebno fudbal, lov, ribolov i poljopriovreda, naći će mesto u prostoriji pod nazivom Tradicija. Šajkaškom bataljonu biće posvećena posebena soba, a takav status dobiće i priroda kojom je to mesto naročito obdareno. U prostoriji koja nosi naziv Život posetici će imati priliku da saznaju o načinu življenja Koviljčana, ishrani, pićima, među kojima dudara zauzima posebno mesto. Moći će i da je probaju, a kuriozitet je činjenica da je ispečena od plodova s drveta koje svojom krošnjom zauzima veliki deo dvorišta.

Promenadu kroz muzej završavaće u nekadašnjoj štali, a sadašnjem muzičkom studiju, gde Viđikant sa članovima benda svira. Tu će biti prodajni kutak, gde će domaći proizvodi i suveniri biti materijalna potvrda posetiocima da su obišli jedinstven muzej o isto tako po mnogo čemu jedinstvenom mestu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.