Izvor: Tanjug | Petak, 22.05.2020.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

HIP-Petrohemija pokreće proizvodnju

Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)
HIP-Petrohemija nakon tronedeljnog zastoja ulazi u proces pokretanja proizvodnje, a start neaktivnosti u fabrici Etilen biće pokrenut u subotu, saopšteno je danas iz te državne kompanije.

Dodaje se da će posle starta i dobijanja proizvoda u specifikaciji biti pokrenuta i proizvodnja u fabrikama Polietilena visoke gustine (PEVG), Polietilena niske gustine (PENG) i Fabrike sintetičkog kaučuka (FSK) u Elemiru kod Zrenjanina.

- Zastoj u HIP-Petrohemiji iskorišćen je za proveru funkcionalnosti i tehnološko čišćenje procesne opreme u fabrikama, a cilj tih radova je bio priprema opreme za bezbedan i efikasan rad u kontinuitetu na visokim kapacitetima u narednom period - izjavio je izvršni direktor Petrohemije Miša Bulajić.

On je dodao da je domaće i strano tržište i za vreme zastoja bilo uredno snabdeveno petrohemijskim proizvodima.

Sve aktivnosti u vezi sa pokretanjem procesa proizvodnje u HIP-Petrohemiji biće realizovane uz poštovanje propisanih bezbednosnih mera i u skladu sa važećim procedurama kompanije, u cilju zaštite radne i životne sredine.

- Prilikom pokretanja proizvodnje u HIP Petrohemiji može se očekivati povećana pojava buke i pojačan plamen na baklji, a o startu fabrika obaveštene su sve nadležne institucije - navodi se u saopštenju Petrohemije.

HIP Petrohemija proizvodnju je obustavila na nekoliko dana pošto je Naftna industrija Srbije potvrdila da je zaustavljena proizvodnja u Rafineriji nafte u Pančevu odakle se Petrohemija snabdeva sirovinama za proizvodnju.

NIS je nedavno saopštio da je Rafinerija nafte obnovila proizvodnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.