Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.05.2020.| 16:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija MSD Srbija donacijama pomogla borbu protiv koronavirusa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SewCream/shutterstock.com )
Farmaceutska kompanija MSD u Srbiji (Merck Sharp & Dohme) pridružila se inicijativi celog farmaceutskog sektora i svojim donacijama pružila podršku u borbi protiv epidemije.

Pomoć je podrazumevala podršku na tri glavna fronta u borbi protiv virusa i njegovih posledica: zdravstvenim institucijama, pacijentima na obaveznim terapijama i državi u pogledu doprinosa budžetu, saopštila je ta kompanija.

Onkološkim i pacijentima sa reumatoidnim artritisom organizovan je prevoz do ambulanti kako bi primili neophodnu terapiju, ali i prevoz medicinskog osoblja do onih pacijenata koji nisu mogli da izlaze iz svojih kuća.

- Naša uloga je da sačuvamo i poboljšamo zdravlje ljudi i sve naše aktivnosti mere se uspešnim postizanjem tih ciljeva. Smatramo da je izuzetno važno da u ovim teškim trenucima budemo solidarni i pružimo podršku zdravstvenom sistemu, kao i pacijentima, što smo želeli da učinimo ovom donacijom. Mere opreza treba da ostanu glavna odgovornost svakog od nas. Time ćemo najbolje pomoći društvu da se izbori sa epidemijom - istakao je Nebojša Škuljec, direktor predstavništva MSD Srbija.

Na poziv Vlade Republike Srbije, MSD je donirala sredstva u iznosu od 60.000 EUR, i na taj način dodatno podržala napore države da posledice epidemije budu što manje. Takođe, kako se dodaje u saopštenju, ova kompanija se odrekla olakšice o uplati minimalnog iznosa za svakog zaposlenog čime je doprinela budžetu Republike Srbije, u vrednosti približnoj 33.000 EUR. Indirektan doprinos budžetu je i veći, oko 180.000 EUR, budući da MSD nije iskoristio opciju odlaganja poreza i doprinosa za narednu godinu, već će sav iznos uplatiti tokom ove godine.

Dodatnu podršku je pružilo i njihovo desetoro zaposlenih, volontiranjem u okviru projekta AmCham-a, koji se odnosi na popunjavanje baze podataka o relevantnim medicinskim informacijama u svetu. Ova baza podataka je od izuzetnog značaja lekarima u kriznom štabu da lakše dođu do relevantnih informacija kako bi delovali u uslovima epidemije u Srbiji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.