NavMenu

Kako da izaberete pravi traktor?

Izvor: Agroklub Četvrtak, 21.05.2020. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)Ilustracija
Izbor "pravog" traktora je posao koji zahteva mnogo istraživanja i razmatranja. Pre nego što se odlučite za kupovinu proučite činjenice navedene u nastavku kako biste doneli pravu odluku.

Zbog pandemije virusa korona koja je zatekla ceo svet i prodaja traktora beleži pad. Prema poslednjim podacima, u Srbiji je zabeležen rast broja traktora, pa ih je u 2018. godini bilo 451.985, što je rast od 10 odsto u odnosu na 2012. Međutim, čak 83 odsto njih starije je od dve decenije.

Iako zbog ekonomske krize koja nas očekuje, poljoprivrednici strahuju od ulaganja u nove mašine, neki su primorani da kupuju nove traktore jer su oni osnovna sredstva za proizvodnju.

Danas tržište poljoprivredne mehanizacije kupcima pruža velike mogućnosti izbora. Odabir "pravog" traktora je posao koji zahteva mnogo istraživanja i razmatranja. Pre nego što se odlučite za kupovinu i potrošite veću svotu novca, važno je da znate odgovore na neka pitanja i utvrdite šta vam je tačno potrebno: Za koje poslove vam je neophodan traktor? Šta je prioritet?

Važno je odabrati traktor prema potrebama. Trebalo bi da odlučite za koje namene vam je potreban. Da li su to poljoprivredeni ili građevinski radovi ili je u pitanju prevoz?

Iako imaju mogućnost obavljanja više vrsta poslova, ako kupujete mašinu za višestruku upotrebu, važno je odlučiti koji zadatak je na listi prioriteta, piše myfarmlife. Izaberite onaj sa pogonom na sva četiri točka ili sa zadnjom vučom, u zavisnosti od potreba.

Njihova osnovna namena određivaće tehnološke i agrotehničke zahteve koje mora da ispunjava, jer određeni poslovi zahtevaju specifične priključke i snagu. Tako su karakteristike koje bi trebalo da ima traktor namenjen za oranje drugačije u odnosu na onaj namenjen za transport ili na one specijalnih namena (koji imaju gume većih dimenzija i mogućnost odvajanja točkova).

Ako se traktor koristi za setvu i međurednu kultivaciju, mora da ima uske gume i mogućnost podešavanja točkova. Kod onih koji su namenjeni za rad u voćnjacima i vinogradima, koji se nalaze na nagibima, zahteva se nisko težište i mali razmak između točkova zbog smanjenja rizika od prevrtanja i prolaska ispod krošnji.

Traktori namenjeni za rad u povrtarstvu moraju da imaju veći broj stepena prenosa sa malim brzinama kretanja. Oni koji se intenzivno koriste u zaštiti bilja trebalo bi da su opremljeni kabinama kako bi se vozač zaštitio od hemijskih sredstava koja se primenjuju.
Veličina zemljišta i novac

Važna je veličina i konfiguracija zemljišta za koje vam je potreban traktor. Trebalo bi da razmislite o broju hektara koje obrađujete, nagibu terena, ali i o potrebama u budućnosti. Takođe je važno uzeti u obzir i svotu novca koju ste spremni da izdvojite za kupovinu. Traktor nije jeftin i to je jednokratna investicija. Ukoliko nemate dovoljno novca, prvo bi trebalo da popravite finansijsku situaciju, jer se isplati uložiti više u nešto što će vam stalno koristiti.


Često se ljudi dvoume da li da kupe novi ili polovan traktor i to najviše zavisi od finansijske situacije. Kako piše tractorjunction, ako kupujete traktor prvi put, najbolje je kupiti polovan.

Sa druge strane, treba biti vrlo oprezan pri kupovini polovnih traktora, posebno preko interneta. Vrlo često, o čemu pišemo i na Agroklubu, dogode se razne prevare u kojima poljoprivrednicima iz džepa bude 'uzeto' i više stotina hiljada dinara.

Zato je najvažniji savet, ne plaćati nepoznatima ništa unapred! Isto važi za pravna i fizička lica. Poslujte sa firmama koje mogu da se provere i koje imaju dobre recenzije ranijih kupaca. Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku. Ni ona nije apsolutna garancija, ali će pomoći u mnogim situacijama.

Važno je prilikom kupovine proveriti dizajn, kapacitet goriva, kilometražu, tip upravljača i slične karakteristike, kao i to da li ispunjavaju vaše potrebe. Odlučite da li su vam potrebni grejanje ili klima. Kabine povećavaju troškove, ali takođe omogućavaju duži rad u bilo kojoj sezoni, uz naravno, više udobnosti.

Što više opreme traktor ima, cena će mu biti veća, a na tržištu postoji mnogo marki. Ako se odlučite za traktor koji ste detaljno proučili i pogledali, trebalo bi obaviti i probnu vožnju.

Za kraj, trebalo bi naglasiti da kupljen traktor koji se ne koristi predstavlja samo teret poslovanja. Istovremeno, onaj koji nema dovoljno opreme neće biti efikasan. Stoga je važno uzeti dovoljno vremena za odluku kao i ranije navedene činjenice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.