Izvor: Beta | Četvrtak, 21.05.2020.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apple i Google predstavili aplikaciju za otkrivanje izloženosti virusu korona (VIDEO)

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Tehnološke kompanije Apple i Google predstavile su dugoočekivanu tehnologiju za automatsko obaveštavanje ljudi ako su možda bili izloženi novom virusu korona, preko aplikacije za mobilne telefone.

Softver preko bluetooth bežične tehnologije treba da utvrdi kada je neko ko je instalirao aplikaciju na telefonu proveo vreme u blizini drugog korisnika aplikacije koji je kasnije pozitivno testiran na virus korona.

Kompanije su navele da 22 zemlje i nekoliko saveznih američkih država već planiraju da razviju aplikacije za mobilne telefone uz pomoć njihovog softvera.

Mnoge države su do sada pokušale, uglavnom neuspešno, da razviju sopstvene aplikacije za pametne telefone radi borbe protiv pandemije virusa korona. Međutim, brojne takve aplikacije imale su tehničke probleme na telefonima kompanije Apple i onima sa operativnim sistemom Android, i nisu bile široko prihvaćene.

Te aplikacije su često koristile GPS za praćenje lokacije ljudi, što je u novom sredstvu Apple i Google zabranjeno zbog privatnosti i sumnji u preciznost tako dobijenih podataka.

Države kao što je Nemačka i savezne američke države Alabama i Južna Karolina čekale su Apple i Google aplikaciju, dok su druge zemlje navele da će predviđena ograničenja u vezi s privatnošću korisnika biti prepreka pošto zdravstveni radnici neće imati pristup podacima.

Apple i Google su naveli da ne pokušavaju da zamene praćenje kontakata, stub u procesu kontrole zaraze koji podrazumeva da obučeni zdravstveni radnici nalaze ljude koji su možda bili izloženi infekciji. Dva tehnološka giganta su dodala da njihov automatski sistem "obaveštavanja o izloženosti" može da spreči širenje virusa preko prenosilaca koji dolaze u kontakt s nepoznatima a još nemaju simptome.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.