Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 21.05.2020.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pantransport u Pančevo dovozi autobuse sa euro 6 dizel motorima - Naplata karata i preko interneta

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Novoosnovano preduzeće Pantransport, koje uskoro zamenjuje gradskog prevoznika ATP, počelo je s nabavkom novog voznog parka, te je tako prekjuče stiglo prvih deset minibuseva Iveco.

Tokom sledeće nedelje stići će još 16 od preostalih 50 standardnih autobusa. To je jedna od obaveza novog prevoznika, nastalog kao deo javno-privatnog partnerstva konzorcijuma nekoliko domaćih preduzeća i Grada Pančeva, dok je druga obaveza izgradnja nove autobuske stanice na periferiji grada, kako smo već najavljivali.

- Nabavka novih autobusa deo je našeg investicionog plana, kao i ugovorena obaveza koju imamo sa Gradom Pančevom, a koja će ukupno vredeti oko 10 mil EUR - kaže za Dnevnik direktor Pantransporta Radomir Vidojević, dodajući da će u startu nadmašiti vrednost celokupnog investicionog plana, budući da su u obavezi da izgrade i novu autobusku stanicu s kojom sve treba da dostigne vrednost od 8 mil EUR.

- Trebalo je da u roku od godinu dana nabavimo svih 60 autobusa, ali mi ćemo to sve uraditi u prvih 30 dana, odnosno do kraja juna - dodao je.

Svi autobusi će biti zelene boje, u znaku ekologije i vojvođanske ravnice, Vozila će imati euro 6 dizel motore. Mini busevi su stigli iz Novog Sada, dok će preostalih 50 dovesti iz Turske.

- Od deset minibuseva, osam imaju pogon na prirodni gas, a preostala dva će takođe zadovoljavati euro 6 standarde - pojašnjava Vidojević.

Gradnja nove autobuske stanice je odložena do daljneg, jer Grad Pančevo treba da obezbedi uslove koji zavise i od izgradnje određenih puteva koji su, pak, u nadležnosti države.

- Dok ne izgradimo novu stanicu, koristićemo postojeću u Pančevu, a vozila su nam parkirana na biv­šem depou ATP-a - kaže direktor Pantransporta.

Pančevci bi, od sredine juna, trebalo da imaju i sistem naplate karata koji podrazumeva naručivanje i kupovinu preko interneta.


Šta će biti sa zaposlenima u ATP-u?

Kako bi novi prevoznik mogao nesmetano da funkcioniše, potrebno je pronaći neophodan kadar, na čemu se radi od kraja februara kada je raspisan konkurs na koji se javilo oko 500 zainteresovanih. Među njima su i radnici još uvek aktuelnog ATP-a, ali se očekuje da će se neki, naročito oni koji su pred penzijom, pre odlučiti za otpremninu,

- Naši radnici su upoznati sa novim uslovima rada u Pantransportu, ali još uvek se ne zna koliko će ih pristati - navodi Bojanić i objašnjava da ATP najpre čeka izmirenje svih obaveza kako bi se pokrenuo postupak likvidacije kompanije:

Direktor Pantransporta Radomir Vidojević kaže da su iz isključivo moralne obaveze posao najpre ponudili radnicima ATP-a, kao i da očekuju da će oko 70% vozača odlučiti da pređe u novu firmu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.