NavMenu

Građani pokrenuli inicijativu - Sveti Stefan da se vrati u državno vlasništvo

Izvor: Tanjug Četvrtak, 21.05.2020. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Oleg Gratilo/unsplash)
Više stotina građana Crne Gore podržalo je incijativu da se grad hotel Sveti Stefan vrati u državno vlasništvo.

Inicijativa koju je na društvenim mrežama pokrenuo meštanin Pržna Blažo Kažanegra, a iza nje stala i Mesna zajednica Sveti Stefan, odmah je izazvala veliko interesovanje Budvana, pišu Vijesti.

Informacija da je već počelo da se trguje akcijama preduzeća Sveti Stefan hoteli, koje je prošle godine nastalo izdvajanjem iz Hotelske grupe Budvanska rivijera, a na koje su uknjiženi popularni Svetac i vila Miločer, navela je meštane da se organizuju i pokrenu akciju da se nekada zaštitni znak crnogorskog turizma vrati državi.

- Veoma smo zabrinuti, pomalo i tužni, zbog činjenice da je naš grad, stari grad Sveti Stefan - prvo grad pa tek onda hotel - kulturno istorijski spomenik koji su stari Paštrovići sagradili u 15. veku, nedavno postao akcionarsko društvo otvorenog tipa u kojem suvlasnički udeo, pored države, imaju i privatne kompanije sa inostranim kapitalom - rekao je Kažanegra za Vijesti.

To smatraju nedopustivim, jer je, kako dodaje, nedopustivo da Kalemegdan, Akropolj, Kip slobode u Njujorku, Koloseum, Kineski zid, Stari grad Korčula, Rovinj, Mostarski most, Ajfelova kula… postanu akcionarska društva tog tipa.

- Ova inicijativa je zamišljena kao nepolitička i nestranačka i raduje nas to što imamo podršku od ljudi iz različitih političkih grupacija, bilo vlasti ili opozicije, bilo onih koji se ne interesuju za politiku, stoga je važno da ova inicijativa kao takva i ostane - naglasio je Kažanegra.

Dodao je da oni nemaju ništa protiv inostranih investitora, ali da se neke stvari moraju urediti onako kako su uređene u Evropi i u čitavom civilizovanom svetu.

- Tržište mora imati svoje granice i svaki prelazak tih granica stvara određenu vrstu nepravde - smatra Kažanegra.

Kompanija Adriatic properties biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, dugoročni je zakupac grada-hotela Sveti Stefan i vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža prema ugovorima zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera, odnosno HTP Miločer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.