NavMenu

Javno-privatno partnerstvo za Apoteku Kruševac sa lancem Dr. Max ugovoreno na 15 godina

Izvor: Novosti Sreda, 20.05.2020. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović je sa zamenikom direktora apotekarske ustanove Dr. Max iz Beograda Jadrankom Vračarić, te s predsednikom Upravnog odbora lokalne AU Natašom Petronijević potpisala Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje farmaceutske delatnosti na primarnom nivou u čitavom Rasinskom okrugu.

Ovakvo rešenje za višegodišnju krizu u apotekarskoj ustanovi Kruševac je oročeno na 15 godina, a koncesija će važiti za 27 objekata u gradu pod Bagdalom, te u Brusu, Aleksandrovcu, Trsteniku i Ćićevcu.

Ukupna visina koncesione naknade iznosi 1,9 mil EUR bez poreza, a tokom prvih 12 leta jednogodišnje uplate će biti 80.000 EUR. Na neodređeno vreme će biti zaposleno 75 radnika.

Iz gradske uprave u Kruševcu tumače da najbitnije elemente Ugovora predstavljaju ostvarivanje i zaštita javnog interesa, u smislu snabdevanja stanovništva lekovima, medicinskim sredstvima i pomagalima, te bolja nabavka medikamenata i medicinskih sredstava na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Očekuju i proširenje asortimana, uz prenos tržišnog i operativnog rizika na koncesionara.

Potpisivanju akta je prethodila odluka Skupštine grada o usvajanju koncesionog akta, a potom je sproveden postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Na kraju je Gradsko veće donelo odluku da uđe u javno-privatno partnerstvo sa beogradskom firmom Farmanea, u čijem sastavu posluje i već pomenuti Dr. Max.

Zbog dugovanja kruševačkih apoteka, koja su lane premašila 348 miliona dinara, te rashoda koji su bili veći od prihoda, Kruševljani su se suočili sa gašenjem ispostava na seoskom području. Pokazalo se, međutim, da nije bilo zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo bez koncesije, pa je ovakav epilog bio neminovan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.