NavMenu

Plan Radar daje mogućnost da upravljate gradilištem uz najmoderniji alat, BIM

Izvor: eKapija Sreda, 20.05.2020. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Vebinar / screenshot)
Kako da koristite 3D modele i na gradilištu, a ne samo u kancelariji, bila je tema vebinara kompanije Plan Radar, koji je pojasnio da je jedna od najvećih prednosti ta što svi uključeni u projekat raspolažu istim informacijama.

Digitalni nacrti, dokumentovanje, pristup sa mobilnih uređaja, neke su od mogućnosti koje su primamljive kako arhitektama, tako i izvođačima radova.

- Plan Radar je idealan softver za kolaboraciju između 3D modela, deljenja informacija, dokumenata, koje pruža BIM sistem. Sve važne informacije nalaze se na jednom mestu. On nije dizajnerski softver i na njemu se ne rade izmene projekta - rekao je Bojan Petković, regionalni menadžer kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu.

Da biste pristupili upravljanju 3D modelom potrebno je da se logujete na sajtu Plan Radara i da kreirate projekat ili odaberete postojeći. Modeli se unose kao IFC format, a zajedno sa njima se prenose i sve informacije o elementima i njihovi opisi, nastali u nekom od BIM softvera.

- Na BIM modelu možete da obavite merenja, kao što je, na primer, udaljenost, a moguće je praviti i različite preseke, što je dodatna mogućnost u odnosu na 2D modele - istakao je Petković.

Na samom modelu moguće je kreirati "tikete", u koje ćete uneti napomene, nedostatke, fotografije i podeliti ih sa kolegama. Sve ovo možete u BCF (BIM Collaboration Format) preneti u BIM softvere, kao i obrnuto. "Tiketi" se prikazuju na samom modelu, ali i u vidu spiska.

- Postoji mogućost i kreiranja izveštaja u PDF ili Excel formatu. Još jedna od prednosti je ta što se sva dokumentacija nalazi na jednom mestu, a takođe je na lak način moguće u BIM-u utvrditi razlike u projektima - napomenuo je Petković.

Pojasnio je i da administrator sa licencom dodeljuje različita ovlašćenja kolegama, na osnovu kojih oni imaju pristup tiketima, odnosno svako dobija samo relevantne informacije za njegov deo posla.

Kako da, uz pomoć PlanRadara, upravljate gradilištima na daljinu detaljnije pročitajte OVDE.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.