NavMenu

Najstarijem zimskom centru u Srbiji novi sjaj - Na planini Goč gradi se ski-lift, a stiže dvosed žičara za veliku stazu

Izvor: eKapija Sreda, 20.05.2020. 10:21
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Kraljevčani planiraju da planina Goč ponovo postane nezaobilazna turistička destinacija, pre svega kada je reč o mlađoj populaciji i skijanju. Osim izgradnje novog ski-lifta na maloj stazi, koja uskoro počinje, u planu je i da i velika staza dobije dvosed žičaru, koju su ustupila Skijališta Srbije, najavio je za eKapiju Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

- Prošle godine sproveli smo javnu nabavku sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikcija da rekonstruišemo i opremimo malu stazu na Goču, koja je bila dužine oko 180 metara. Uradili smo projekat i napravili stazu od 350 metara na kojoj će biti izgrađen novi ski-lift "sidro" i očekujemo da radovi uskoro krenu - rekao je Nestorović za naš portal.

Za izgradnju novog ski-lifta odabran je izvođač, kraljevačko preduzeće Amiga, a ugovorena vrednost radova je 34,8 miliona dinara.

Prema Nestorovićevim rečima, mala staza trebalo bi da bude spremna za predstojeću zimsku sezonu.

Međutim, osim uređenja male staze, postoje ambiciozni planovi i za uređenje velike.

- Obratili smo se Skijalištima Srbije, znajući da na Kopaoniku skidaju dvosed sa "Bele reke" zbog gondole koja treba da ide iz Brzeća, da nam taj dovosed poklone kako bismo opremili i veliku stazu koja ima oko 1.700 metara. Dobili smo pozitivan odgovor od njih. Posle remonta rekonstruisaćemo i tu stazu i pokušati da u upotrebu stavimo i topove za veštačko osnežavanje - kaže Nestorović.

Kako navodi, očekuje se da velika staza bude spremna za sezonu 2021.

- Uložili smo dosta u infrastrukturu na planini. Uredili smo paviljone sa 140 ležajeva, sredili balon dvoranu i spoljne terene , a imamo ideju da izgradimo i avantura park. Hoćemo Goč da pokrenemo za mlađu populaciju, to je dečja planina - zaključio je naš sagovrnik.

Inače, Goč je najstariji ski-centar u Srbiji, a posle četiri decenije staza "Dobre vode" je zatvorena 2017. godine, pa je tako ova planina izbrisana iz turističke ponude srpskih ski-centara.

Podsetimo, nacrtom Plana generalne regulacije "Goč" na ovoj planini je predviđena i izgradnja novih turističkih sadržaja, bungalova, otvorenih i zatvorenih bazena, kao i sportskih terena, a više o tome pogledajte u posebnoj vesti.

I. Milovanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.