NavMenu

Prva presuda za ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima - Banka mora da vrati 2,4 miliona dinara

Izvor: B92 Utorak, 19.05.2020. 18:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Prva presuda za ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima (CHF) doneta je nakon stava Vrhovnog suda od prošle godine.

Sud je presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 dinara.

Kako se navodi na sajtu Efektive, ovo je prva prvostepena presuda, koja se u potpunosti oslanja na stav VKS, koji je predvideo ništavost valutne klauzule u CHF i njenu konverziju u evro.

Radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 švajcarskih franaka.

Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od 10.800.000 dinara, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 dinara.

- U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF - navodi se na sajtu Efektive.


Spor ovog tipa mogu da pokrenu svi korisnici CHF kredita, fizička i pravna lica i preduzetnici, za bilo koji tip kredita (stambeni, hipotekarni, biznis, potrošački itd), pod uslovom da nisu prihvatili zakon o konverziji, tj. da je kredit u celosti otplaćen (svojevoljno ili prinudnim putem, plenidbom stana) pre donošenja Zakona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

  |  Vesti

  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.