Izvor: eKapija | Utorak, 19.05.2020.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

MasketBall - Košarkaši protiv korone

(Foto: Nikola Spasić)
Posle višemesečne pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa i vanrednim stanjem u Beogradu, na Adi Ciganliji je odigrana košarkaška utakmica biznislige između timova KK Rivers i KK CouchCoach.

Takođe košarkaši u kolicima su odigrali revijalnu utakmicu.

Ono što je ove dve utakmice razlikovalo od svih dosadašnjih jeste da su primenjene sve preporuke Ministarstva omladine i sporta, igračima je merena tempreratura, svi igrači su nosili zaštitne maske Zelena maska, specijalno dizajnirane za sportiste, svi košarkaši su imali rukavice i rastojanje između igrača u svakom trenutku je bilo minimalno 1,5m.

Za striktnu primenu pravila bio je zadužen tim Slobodana Žikića iz OKK Šabac.

Iako nije bila najavljena utakmica je privukla veliku pažnju svih koji su se zatekli na Adi, pa su pojedine akcije ispraćene burnim aplauzima.

(Foto: Nikola Spasić)

Ovu prvu Post-Kovid19 košarkašku utakmicu odigranu u Beogradu i Srbiji, a moguće i u regionu i Evropi ispratio je Bratislav Bata Đorđević, košarkaški trener i radnik.

- Sve pohvale organizatorima ove utakmice i košarkašima koji su još jednom pokazali da su spremni da se prilagode svim okolnostima, a za to je svakako potvrda utakmica koja je odigrana sa kompletnom zaštitnom opremom zelenim zaštitnim maskama, sa rukavicama i sa održavanjem distance. Nadam se da će se i redovna košarkaška takmičenja uskoro nastaviti, a da je ova utakmica upravo nagoveštaj novih košarkaških utakmica

Predrag Pešović, vlasnik i direktor RPC Pešović, predsednik Saveza pronalazača Srbije koji je najzaslužniji za dizajn i izradu specijalno dizajniranih zelenih maski nije krio zadovoljstvo nakon utakmice.

- Dizajn i izrada zaštitnih maski za sportiste je jedan od najznanimljivijih projekata koje sam realizovao u svojoj 50-godišnjoj karijeri. Sa partnerima Nenadom Nikolinom i Bojanom Milićevićem napravili smo specijalne maske za sportiste ali i za navijače. Kao što ste mogli da vidite nikome maska nije spala sa lica iako se košarkaši nimalo nisu štedeli, trčali su, skakali, preznojili se sve sa maskama sa filterima na licima. Osim maski za igrače i navijače Crvene zvezde i Partizana napravili smo i maske za Barselonu, koje ćemo iduće nedelje poslati našem proslavljenom treneru Svetislavu Pešiću".

Idejni tvorci odigravanje prve post-Kovid19 utakmice su Marko Radović, predsednik KK Rivers, i Nenad Nikolin, direktor Zelena Maska. Pripremu i organizaciju utakmice realizovali su i prof. dr Petar Kočović, direktor Digital Dreams i Vladimir Kuzmanović, predsednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije.

Ovaj četvoročlani tim je hteo i u tome je uspeo da pošalje poruku u svet, da su Beograd i Srbija spremni da prihvate organizaciju novih košarkaških događaja, kakva god pravila je potrebno primeniti kako bi se sačuvalo zdravlje svih učesnika, sportista, trenera, sudija i publike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.