NavMenu

BiH ima oko 100 malih hidroelektrana, planira se još 300

Izvor: Indikator Ponedeljak, 18.05.2020. 16:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: urbazon/shutterstock.com)Ilustracija
U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno oko 100 malih hidroelektrana, a planira se još oko 300, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Viktor Bjelić, koordinator Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Bjelić navodi da su neki koncesioni ugovori raskinuti, ali da to ne znači da se neće dodijeliti te koncesije nekim drugim koncesionarima.

Po njegovom mišljenju iz malih hidroelektrana proizvodi se zanemariv procenat proizvodnje električne energije ali se nanosi ogromna šteta, kako za lokalnu zajednicu, tako za sve građane Bosne i Hercegovine, "jer pored toga što je ovo atak na prirodu i prirodne resurse, tako je i atak na ljude i na ekonomiju ove države".

Prema njegovim rečima izgradnja svih 400 hidroelektrana u BiH neće doprinijeti proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini sa više od 3%.

Podseća da se projekti izgradnje malih hidroelektrana subvencionišu, da se dobijaju ogromni podsticaji za proizvodnju električne energije a koje plaćaju građani putem nadoknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.